Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

03. 06. 2023. 08:00 >> 08:05

PRIZNAO KRIVICU

Osuđen u SAD na doživotni zatvor zbog uloge u ubistvu predsjednika Haitija

Američki federalni sudija osudio je u petak u Majamiju na doživotni zatvor haićansko-čileanskog biznismena Rodolfa Žara zato što je grupi kolumbijskih plaćenika pomogao da pribave oružje radi ubistva predsjednika Haitija Žovenela Moazea, 2021. godine.

Žar, koji ima dvojno državljanstvo Haitija i Čilea, u martu je priznao krivicu za djala "učešća u zaveri s ciljem da se ubije ili kidnapuje osoba izvan teritorije SAD", i za "obezbjeđivanje materijalne podrške koja je za rezultat imala smrtni ishod".

Maksimalna zatvorska kazna izrečena je iako se optuženi izjasnio krivim i obećao da će sarađivati sa istražiteljima kako bi dobio blažu kaznu.

Žar je radio kao doušnik za američku vladu, a prije 10 godine je osuđen zbog krijumčarenja droge.

On je jedan od 11 uhapšenih i optuženih ljudi u SAD u vezi sa ubistvom Moazea. Ali samo je Žar priznao krivicu. Ostalima će se suditi u julu, mada je moguće odlaganje.

Moaze je ubijen 7. jula 2021. godine kada su ubice provalile u njegovu privatnu kuću u Port-o-Prensu. Imao je 53 godine.

U vezi sa atentatom na Moazea, haićanska vlada je uhapsila više od 40 ljudi, uključujući 18 bivših kolumbijskih vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније