Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

04. 06. 2023. 18:24 >> 18:24

STOLTENBERG

Šef NATO-a ponovo pozvao Erdogana da ukine veto na Švedsku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ukine veto na prijem Švedske, koja je "ispunila svoje obaveze" i da potvrdi njeno članstvo u Alijansi "što je prije moguće".

Stoltenberg je pozdravio "produktivan sastanak" sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a u Turskoj boravi od subote kada je prisustvovao inauguraciji Erdogana koji je započeo novi petogodišnji mandat.

Turska već 13 mjeseci blokira ulazak Švedske u Atlantski savez, zamjerajući joj popustljivost prema kurdskim aktivistima koji žive na njenom tlu.

Stoltenberg je rekao da je "vrijeme" da članstvo Švedske bude potvrđeno prije samita Alijanse u Viljnusu 11. i 12. jula.

Šef NATO-a je najavio stvaranje "stalnog mehanizma" između NATO-a i Turske i da će o tome biti riječi naredne nedjelje.

"Članstvo Švedske u NATO će ojačati njenu bezbjednost, ali će i Tursku učiniti jačom", rekao je Stoltenberg i ponovio da bi pristupanje Švedske trebalo da bude što je prije moguće.

Turska i Mađarska su jedine članice NATO-a koje nijesu ratifikovale prijem Švedske poslije odobrenja Finskoj, koja je nedavno postala članica NATO-a.

U Stokholmu je danas, uprkos negodovanju Turske, odobren skup protiv Erdogana u organizaciji Saveza protiv NATO-a u kojoj se nalazi grupa podrške kurdskim snagama u Siriji.

Stoltenberg je ocijenio da je sloboda okupljanja srž demokratskih vrijednosti, ali je dodao da se ne smije dozvoliti da "pobijede demonstranti koji su protiv ulaska Švedske u NATO".

Švedska je ispunila ključni zahtjev Ankare, jer je nedavno njen parlament usvojio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti povezane s ekstremističkim grupama. Tamošnje vlasti su tada rekle da su ispunile sve zahtjeve Turske.

Švedsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prošle nedjelje da je došlo vrijeme da Turska i Mađarska ratifikuju njen prijem u NATO.

Šef NATO-a je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Erdoganom zahvalio Turskoj što je odgovorila na zahtjev o slanju pojačanja na sjever Kosova.

Tursko Ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da planira da pošalje svoje snage na Kosovo u nedjelju i ponedjeljak kao odgovor na zahtjev NATO da se pridruži mirovnim snagama Kfora poslije nemira na sjeveru Kosova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније