Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

РСЕ [ R.B. ]

05. 06. 2023. 19:51   >>  19:51

RUŠENjE VLADE

Sankcije SAD zbog Moldavije, pominju se i balkanske države

SAD su danas uvele sankcije grupi pojedinaca povezanih s ruskom obavještajnom službom zbog njihove uloge u navodnom pomaganju Kremlju da destabilizuje demokratski izabranu vladu Moldavije organizovanjem protesta u glavnom gradu te zemlje.

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) imenovala je sedam članova grupe povezane sa sankcionisanim moldavskim oligarhom i šefom moldavske proruske stranke Šor Ilanom Šorom, koji je trenutno u Izraelu, u egzilu.

Stranka Šor podržava grupaciju koja sebe naziva Pokret za narod, koja je ranije ove godine organizovala antivladine demonstracije u Kišinjevu. Demonstranti su zahtijevali da prozapadna vlada zemlje na čelu sa premijerkom Majom Sandu u potpunosti subvencioniše račune građana za struju i grijanje preko zime i da "ne uvlači zemlju u rat".

"Grupa pojedinaca kojim su uvedene sankcije deo su velike globalne informativne operacije povezane sa Ruskom Federacijom koja cilja Ukrajinu, zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, uključujući Moldaviju, balkanske zemlje, Evropsku uniju (EU), Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države", navodi se u objavi sankcija.

"Ovi akteri su provocirali, obučavali i nadgledali grupe u demokratskim zemljama koje sprovode antivladine proteste, mitinge, marševe i demonstracije. Ovi operativci zlonamernog uticaja analiziraju zemlje ranjive na eksploataciju i podstiču strahove koji potkopavaju vjeru u demokratske principe u ciljanim zemljama", piše u objavi američkih vlasti.

Nekoliko osoba kojim su uvedene sankcije državaju veze sa ruskim obavještajnim službama u vezi sa pitanjima kao što su planiranje, osoblje i budžetiranje aktivnosti grupe.

Moldavska policija je u aprilu saopštila da je raskrinkala zaverenički poduhvat grupe pojedinaca koje potpomaže Rusija, a koji su bili obučavani da izazovu masovne nerede tokom demonstracija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније