Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug ]

29. 10. 2023. 22:35 >> 22:45

ODLUKA PREDSJEDNIKA

Makron najavio unošenje prava na abortus u Ustav Francuske

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je danas da će pravo na abortus biti unijeto u Ustav, pošto nacrt zakona bude poslat Državnom savjetu predstojeće sedmice i usvojen u vladi do kraja godine.

„Nacrt ustavnog zakona biće poslat Državnom savjetu ove sedmice i predstavljen Savjetu ministara do kraja godine. U 2024. godini, sloboda žena da se odluče na IVG (dobrovoljni prekid trudnoće) biće neopoziva”, napisao je Makron na društvenoj mreži Iks, prenosi Tanjug.

Francuski predsjednik je ukazao da su na nacrtu zakona radili parlamentarci i udruženja građana.

Kada pravo na abortus, koje je već propisano francuskim zakonodavstvom, bude unijeto i u Ustav, to će otežati bilo koji pokušaj zakonodavca da ga ukine ili ugrozi, napominje „Mond”.

Predsjednik Francuske je unošenje prava na abortus u Ustav obećao nedavno, pošto se povećala zabrinutost oko tog pitanja nakon što su SAD ukinule pravo na prekid trudnoće na cijeloj svojoj teritoriji ostavljajući donošenje konačne odluke pojedinačno saveznim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније