Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Mina biznis ]

24. 02. 2024. 09:15 >> 09:15
Čitaj mi:

POSLJEDNJI PODACI

Cijene nafte pale na 82 dolara

Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,62 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 82,05 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,94 dolara.

Trgovce su na kraju radne sedmice zabrinule poruke iz Fed-a o kamatnim stopama, prenosi SEEbiz.

Fedov zvaničnik Christopher Waller saopštio je u četvrtak da bi banka trebalo da odgodi smanjenje kamatnih stopa za najmanje još nekoliko mjeseci, što je uznemirilo tržišta jer bi moglo zakočiti ekonomski rast i obuzdati potražnju za naftom.

“Inflacija se "vjerovatno" kreće prema ciljanih dva odsto”, rekao je Waller, naglasivši ipak da treba podatke o rastu cijena za najmanje još par mjeseci kako bi ocijenio je li blago ubrzanje rasta cijena na mjesečnom nivou u januaru izuzetak ili ozbiljan problem.

Fed drži referentne kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto od prošlogodišnjeg jula, a zapisnik sa januarske sjednice pokazuje da većina zvaničnika zazire od pretjerano naglog ublažavanja monetarne politike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније