Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

12. 03. 2024. 15:22 >> 15:22
Čitaj mi:

DANAS

Zajedničke pomorske vježbe Irana, Rusije i Kine u Indijskom okeanu

Iran će početi zajedničke pomorske vježbe sa Rusijom i Kinom u sjevernom dijelu Indijskog okeana, javili su danas iranski državni mediji.

Iran je povećao vojnu saradnju sa Pekingom i Moskvom kao odgovor na regionalne tenzije sa SAD-om uključujući i sa snabdijevanjem vojnih dronova Rusiji prije nego što je ona počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, piše agencija AP.

Broj posjeta ruskih i kineskih predstavnika pomorskih snaga takođe se povećao posljednjih godina.

Iranski državni mediji javili su citirajući riječi portparola pomorskih vježbi Mostafe Tadžidina da će vježbe nazvane "Pomorski bezbjednosni pojas 2024" početi kasnije danas na 17.000 kilometara morske površine.

Cilj vježbi je "podržavanje bezbjednosti i multilateralne saradnje", kao i "pokazivnje savezničke dobre volje i pomorskih sposobnosti".

Portparol je rekao da su vježbe te tri zemlje, četvrte pomorske od 2019. godine, namijenjene i poboljšanju trgovine, suočavanju sa "piraterijom i terorizmom, kao i podrška humanitarnim aktivnostima i razmjeni informacija u oblasti spasavanja" .

U izvještaju se dodaje da će Oman, Azerbejdžan, Kazahstan, Pakistan i Južna Afrika posmatrati vježbe.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će vježbe trajati do 16. marta, da će uključivati ratne brodove i avione i biće usmjerene na zaštitu "pomorske ekonomske aktivnosti", prenosi danas Al Džazira na svom portalu.

Ruski državni mediji javili su da je grupa brodova iz ruske Pacifičke flote stigla juče u iransku luku Šabahar uoči početka vježbi.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da su vježbe namijenjene "održavanju regionalne pomorske bezbjednosti".

Kinesko ministarstvo je dodalo da šalje raketni razarač "Urumći", fregatu sa raketama za navođenje "Linji" i brod za snabdijevanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније