Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 03. 2024. 16:26 >> 16:26

Rusi glasali drugog dana izbora

Predviđeno produženje vladavine Vladimira Putina

Birači širom Rusije glasali su i danas, drugog dana trodnevnih izbora koji će formalizovati još šest godina vlasti predsjednika Vladimira Putina koji je slomio političko neslaganje tokom svoje skoro četvrtvjekovne vladavine.

Izbori se odvijaju posle nemilosrdnog obračuna koji je ugušio nezavisne medije i istaknute grupe za ljudska prava. Putinov najžešći neprijatelj, Aleksej Navaljni, umro je u arktičkom zatvoru u februaru, a drugi kritičari su ili u zatvoru ili u egzilu.

Putin koji ima 71 godinu na izborima ima tri simbolična rivala iz partija naklonjenih Kremlju koji su se uzdržali od bilo kakvih kritika na njegov račun ili njegovu invaziju na Ukrajinu. Putin je svoj rat u Ukrajini koji je ušao u već treću godinu, predstavio kao egzistencijalnu bitku protiv SAD i drugih zapadnih sila koje žele da unište Rusiju.

Zvaničnici se govori da se glasanje odvija uredno. Ali uprkos strogim kontrolama, najmanje šest slučajeva vandalizma na biračkim mjestima prijavljeno je u petak i subotu, uključujući bacanje "Molotovljevog koktela" i sipanje zelene tečnosti u glasačke kutije što je bio očigledan omaž Navaljnom, koga je 2017. napao napadač koji ga je poprskao zelenim dezinfekcionim sredstvom po licu.

Ruska državna novinska agencija Tass je javila da je jedna žena u gradu Jekaterinburgu na Uralu danas bezuspješno pokušala da sipa zelenu tečnost u glasačku kutiju, dok je penzioner u Altajskom regionu u južnom Sibiru pokušao da ošteti glasačke listiće. Oboje je privedeno.

Posle izvještaja o vandalizmu, ruski poslanici su predložili uvođenje novog zakona kojim bi se izborni saboteri kažnjavali kaznama do osam godina zatvora.

Takođe danas, ukrajinski dronovi i raketni napadi ponovo su pogodili duboko unutar Rusije. Tass je rekao i da je jedna naoružana grupa pokušala da iz Ukrajine prodre u pogranični region Rusije.

Putin se prije izbora hvalio uspjesima na bojnom polju u Ukrajini, gdje su ruske trupe nedavno ostvarile postepeni napredak oslanjajući se na prednost u vatrenoj moći.

Putin je u petak opisao prekogranično granatiranje i upade ukrajinskih snaga kao pokušaje Ukrajine da uplaši Ruse i izbaci glasanje iz kolosjeka. On je obećao da napadi "neće ostati nekažnjeni".

Uprkos napadima, analitičari kažu da Kremlj traži visoku izlaznost na izborima kao znak da Rusi odobravaju rat da bi Putina legitimisali za još jedan mandat.

Ministarstvo odbrane je kao ključni pokretač rasta podrške, radeći danonoćno na proizvodnji projektila, tenkova i municije i ublažavajući ekonomske posledice rata smanjivanjem nezaposlenosti i povećavajući plate. Ruska ratna ekonomija se takođe pokazala otpornom uprkos zapadnim sankcijama.

Ruski opozicioni pokret pozvao je one koji su nezadovoljni Putinom ili ratom, da masovno budu biralištima u nedelju u podne, poslednjeg dana glasanja, što bi bio oblik protesta. Tu strategiju je Navaljni odobrio nedugo prije smrti.

Glasanje se odvija na biračkim mjestima širom 11 vremenskih zona Rusije i u ilegalno pripojenim regionima Ukrajinem kao i onlajn.

Zapadni lideri su glasanje ocijenili kao "imitaciju demokratije".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel podrugljivo je čestitao Putinu u petak "ubedljivu pobjedu" na izborima koji su tehnički i danas u toku. "Nema opozicije. Nema slobode. Nema izbora", napisao je Mišel na društvenoj platformi X.

Pored nedostatka opcija za birače, mogućnosti za nezavisno praćenje su veoma ograničene i nema značajnijih posmatrača iz inostranstva. Samo registrovani kandidati koje je odobrio Kremlj, ili savjetodavna tijela koja podržava država, mogu da šalju posmatrače na biračka mjesta što smanjujuje mogućnost rada nezavisnih nadzornika glkasanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније