Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

una.rs [ R.B. ]

28. 03. 2024. 07:55 >> 07:55

PROPUST U HAGU

Nestali osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika Europola

Policijsku agenciju EU (Europol) pogodila je velika kriza nakon što su osjetljivi dosijei najviših policijskih zvaničnika nestali.

Prema internoj bilješci, u koju je portal Politiko imao uvid, ti podaci koji se čuvaju u sjedištu Europola u Hagu pod ključem nestali su prošlog septembra, a među nestalim dosijeima su i štampani dosijei izvršne direktorke Europola Ketrin de Bol, njena tri zamjenika i drugih visokih zvaničnika.

Europolove osjetljive štampane HR datoteke čuvaju se zaključane u sefu, u prostoriji koja je ograničena na osoblje sa ograničenim pristupom, a vrlo mali broj ljudi zna šifru sefa.

"Uprava Europola je 6. septembra 2023. obaviještena da su lični dosijei nekoliko članova osoblja Evropola nestali", navodi se u bilješci.

Dodaje se da od tada pokušavaju da ustanove kako je do toga došlo.

"S obzirom na ulogu Europola kao organa za sprovođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja bezbjednosti i ličnih podataka", navodi se u bilješci.

Briselski portal podsjeća da je Europol jedna od najvećih agencija Evropske unije, da koordinira velike međunarodne istrage i operacije sa nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Portal navodi i da su se neki od nestalih dosijea ponovo pojavili kada ih je jedan građanin pronašao napuštene na javnom mjestu u Hagu i odnio u lokalnu policijsku stanicu.

Portparol haške policije Stiven van Santen rekao je da je ta policija bila uključena u neke detalje vezane za tekuću internu istragu Evropola.

Nestali dosijei mogu da sadrže informacije o prijavi za posao službenika, relevantnoj obuci, datumima rođenja, statusu braka, izdržavanim licima, trenutnoj adresi i druge redovne informacije.

Neimenovani izvor Politika naveo je da je poslije incidenta, šef ljudskih resursa u Europolu Masimilijano Betin, koji nije želio da komentariše slučaj, stavljen na administrativno odsustvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније