Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

06. 04. 2024. 09:29 >> 09:30

policija izvršila raciju u ambasadi

Meksiko prekida diplomatske odnose sa Ekvadorom

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da će njegova zemlja prekinuti diplomatske odnose sa Ekvadorom nakon što je policija upala u meksičku ambasadu u Kitu.

Lopez Obrador je u petek istakao da taj čin predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Meksika, prenosi AP.

Predsjednik Meksika je napisao na platformi X da će meksička vlada postupiti po zakonu i odmah proglasiti suspenziju diplomatskih odnosa sa Ekvadorom.

Ekvadorski policajci u petak su nasilno ušli u ambasadu Meksika u Kitu i priveli bivšeg potpredsjednika Ekvadora Horhea Glasa, koji je tamo tražio politički azil.

Upad se dogodio nekoliko sati nakon što je meksička vlada dala Glasu politički azil.

Glas je možda najtraženiji čovjek u Ekvadoru i suočava se sa istragama o korupciji, navodi AP.

Predsjedništvo Ekvadora saopštilo je u petak uveče da je Ekvador suverena država i da neće dozvoliti nijednom kriminalcu da ostane na slobodi.

Tenzije između dvije zemlje eskalirale su u četvrtak, nakon što je predsjednik Meksika rekao da Ekvador smatra „veoma nesrećnim“ zbog poslednjih izbora na kojima je pobijedio ekvadorski predsednik Danijel Noboa.

Ekvadorska vlada je, kao odgovor na tu izjavu, proglasila meksičkog ambasadora personom non grata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније