Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

08. 04. 2024. 21:13 >> 21:13

u gradu Čilpansingu

Demonstranti na jugu Meksika zapalili zgradu regionalne vlade

Demonstranti u gradu Čilpansingu na jugu Meksika su danas zapalili zgradu regionalne vlade i više desetina vozila izražavajući nezadovoljstvo zato što još nema odgovora u slučaju 43 studenta koji su nestali i najvjerovatnije ubijeni od strane lokalnih narko bandi 2014. godine.

Još jedan student sa istog Unioverziteta ubijen je u martu u sukobu sa policijom u gradu Čilpansingu, glavnom gradu pacifičke države Gerero, koji je u posljednje vrijeme pogođen nasiljem.

Slike sa protesta pokazuju da je najmanje desetak vozila zahvaćeno plamenom isto kao i zgrada regionalne vlade u kojoj se nalazi kancelarija guvernera, koja je tada i opljačkana.

Vlada države Gerero je u saopštenju navela da "žali i osuđuje nasilna dešavanja". Vlada je navela da je državni sekretar za unutrašnje poslove podnio ostavku posle martovskog sukoba sa studentima. Policajci koji su umiješani su pod istragom povodom smrti studenta.

Studenti lokalnog učiteljskog koledža Ajocinapa, koji se nalazi na periferiji Čilpansinga, poznati su po svojim nasilnim protestima, koji često uključuju otmicu autobusa i kamiona za dostavu.

U martu su demonstranti u savezu sa fakultetom zauzeli kamionet i njime provalili drvena vrata Nacionalne palate u Meksiko Sitiju, prije nego što su ih odbili agenti obezbjeđenja.

Demonstracije su, kao i mnogih ranijih puta, bile sazvane u znak protesta zbog otmice i ubistva 43 studenta prije jedne decenije. Masovni nestanak ostaje jedan od najzloglasnijih slučajeva kršenja ljudskih prava u Meksiku.

Grupu studenata 2014. godine je napala lokalna policija u južnom gradu Iguala, takođe u državi Gerero, koja ih je onda predala lokalnoj narko-bandi koja ih je najvjerovatnij ubila i spalila njihova tijela. Od napada identifikovana su samo tri mrtva.

Nakon prvobitnog zataškavanja, prošle godine je vladina komisija za istinu zaključila da su lokalne, državne i savezne vlasti bile u dosluhu sa bandom da ubiju studente u, kako je nazvala, "državnim zločinom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније