Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

11. 04. 2024. 20:44 >> 20:44
Čitaj mi:

MOSKVA

Razgovori o Ukrajini bez Rusije nemaju nikakvog smisla

Moskva je ocijenila danas da razgovori o Ukrajini bez Rusije "nemaju nikakvog smisla" poslije objave Švajcarske da organizuje konferenciju u junu bez predstavnika Rusije.

"Više puta smo rekli da proces pregovora bez Rusije nema nikakvog smisla", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje o švajcarskoj inicijativi da 15. i 16. juna okupi predstavnike stotinak zemalja.

Švajcarska vlada je najavila juče da će 15. i 16. juna biti domaćin međunarodne konferencije koja treba da odredi put ka miru u Ukrajini poslije više od dvije godine rata, u nadi da bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži tom mirovnom procesu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je svako djelovanje za Ukrajinu uz zanemarivanje stava Rusije "odvojeno od realnosti" i da nema "nikakve izglede".

Ona je takođe osudila "mirovnu formulu" koju je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koja predviđa povlačenje ruske vojske iz ukrajinske teritorije, finansijske reparacije od strane Moskve i formiranje specijalnog suda na kome treba da se sudi ruskim zvaničnicima.

"Notorna je činjenica da 'formula Zelenski' ne predviđa kompromis, alternative i totalno ignoriše predloge Kine, Brazila i afričkih i arapskih zemalja, "rekla je Zaharova.

Ona je rekla i da se ne može imati povjerenja ni u Švajcarsku koja, kako je dodala, "brani pozicije Ukrajine, podržava režim Kijeva, primjenjuje antiruske sankcije i usvaja strategije koje isključuju Rusiju iz evropskog sistema bezbjednosti".

"Švajcarska po definiciji ne može da bude neutralan domaćin u takvim uslovima, a još manje posrednik", rekla je ona.

Moskva je već juče rekla da je ta konferencija projekat SAD namijenjen da se izvrši pritisak na Rusiju.

"Uvjereni smo da su naši partneri iz Azije, Afrike i Latinske Amerike obazrivi i da neće dozvoliti da se uvuku u novu antirusku avanturu", rekla je danas Zaharova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније