Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

П.Р. [ Beta ]

19. 11. 2022. 18:41 >> 18:44

SAMIT FRANKOFONIJE

Makron se nada dobijanju podrške za Ukrajinu

Predsjednik Francuske Emmanuel Makron neće danas održati govor na samitu Frankofonije u Tunisu, ali planira da razgovara o ukrajinskom pitanju iza kulisa kako bi pokušao da dobije podršku poslije dugog diplomatskog putovanja.

Poslije sastanaka G20 na Baliju i APEC-a u Bangkoku, Makron završava međunarodno putovanje posjetom tuniskom ostrvu Đerba gdje je pozvao nekoliko zemalja da se pridruže "sve većem konzensusu" protiv rata.

Makronovo okruženje navelo je da je nekoliko lidera na samitu izrazilo želju da na sjednici iza zatvorenih vrata na marginama samita, razgovara o ratu u Ukrajini.

Francuski predsjednik se tokom dana sastao sa predsjednikom Tunisa Kaisom Sajedom, a predviđen je sastanak i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinijanom.

Makron je po dolasku u Tunis razgovarao sa mladim ambasadorima frankofonije, kojima je rekao da se u zemljama Magreba manje govori francuski nego prije 20 i 30 godina.

U svijetu ima oko 321 miliona ljudi koji govore francuski, a prognoze su da ih do 2050. bude oko 750 miliona.

"Međutim, u zemljama Magreba manje se govori francuski nego prije 20 ili 30 godina", rekao je Makron i dodao da je to zbog nekih "gotovo političkih oblika otpora", težeg pristupa knjigama na francuskom po pristupačnim cijenama, ali i zbog opredjeljenja za upotrebu engleskog jezika.

Makron se založio za projekat "ponovnog osvajanja" upotrebe francuskog jezika i dodao da taj jezik nije isključivo jezik akademika već i jezik koji olakšava trgovinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније