Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ Beta ]

21. 03. 2023. 07:48 >> 07:48

KIŠIDA SA ZELENSKIM

Japanski premijer danas u nenajavljenoj posjeti Ukrajini

Japanski premijer Fumio Kišida na putu je za Kijev u iznenadnu posjetu i sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštilo je jutros japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kišida će "Zelenskom prenijeti poštovanje za hrabrost i istrajnost ukrajinskog naroda koji brani svoju otadžbinu pod njegovom komandom, kao i solidarnost i neprekidnu podršku Ukrajini od Japana i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7", navedeno je u saopštenju.

Japanski premijer je jedini vođa G7, koji nije bio u Kijevu od početka ruske invazije u februaru 2022. Redovno je pozivan da posjeti Ukrajinu.

Američki predsjednik Džozef Bajden je u februaru bio u iznenadnoj posjeti Kijevu.

Japanska televizija NHK prenijela je da su njeni novinari u Poljskoj snimili automobil koji je prevozio premijera do grada Pšemisl, odakle strani zvaničnici ulaze u voz za Ukrajinu.

"Konvoj je ušao u stanicu Pšemisl i parkirao se ispred perona koji koriste međunarodni vozovi za Ukrajinu. Premijer Kišida je ušao u posljednji vagon voza", dodala je televizija navodeći da je voz krenuo nešto poslije ponoći.

Kišida je prvi japanski premijer u posjeti nekoj ratnoj zoni od kraja Drugog svjetskog rata.

Njegova posjeta dolazi u vrijeme kada kineski predsjednik Si Đinping boravi u Moskvi na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Tokio se pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije i ponudio pomoć Kijevu.

Japan je u februaru najavio novu pomoć od 5,5 milijardi dolara (5,1 milijardu eura) Ukrajini. Japan je takođe poslao odbrambenu opremu i ponudio dobrodošlicu onima koji bježe od sukoba.

Japan, međutim, nije pružio vojnu pomoć, pacifistički ustav ga je obavezao da ograniči svoje vojne sposobnosti na odbrambene mjere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније