Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2019. 14:14 >> 14:14

POKUŠAJ TERORIZMA

Šaviva sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu o proširenju istrage u predmetu terorizam u pokušaju na državljanina Velike Britanije i Izraela Arona Šaviva koji se sumnjiči da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, saopštio je specijalni tužilac Saša Čađenović.

On je kazao da je SDT, tokom istrage koja je pokrenuta protiv Džozefa Asada i još osam osoba za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, došlo do dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je i Šaviv izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Zbog toga je, kako je naveo Čađenović, donijeta naredba o proširenju istrage.

Prema njegovim riječima, do sada prikupljeni dokazi upućuju na osnovanu sumnju da je Šaviv od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala nasilni ulazak u crnogorski parlament i likvidaciju službenika Uprave policije Crne Gore.

„Postoji osnovana sumnja da je Šaviv prihvatio da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana, a koji je uplaćen od za sada neidentifikovanih pripadnika kriminalne organizacije“, kazao je Čađenović.

On je naveo da se osnovano sumnja da je Šaviv, od jula do oktobra 2016. godine na račun svog preduzeća „D.C.“, koje je osnovao na Kipru prihvatio 1,56 miliona eura.

Taj novac, kako je objasnio Čeđenović, uplatilo je strano preduzeće „S“ iz Češke, čiji su izvršni direktor i zastupnik državljani Rusije.

„Krajem 2015. godine u označenom preduzeću kao jedan od suvlasnika registrovan je i okrivljeni Asad“, dodao je on.

Čađenović je kazao da postoji osnovana sumnja da je Šaviv od jula do oktobra 2016. godine na ime konsultatntskih troškova sa preduzeća na Kipru prenio 100 hiljada eura na svoju drugu firmu „S Strategy and C“, kao i da je na ime dividende na svoj račun u Izraelu prebacio nešto više od 400 hiljada eura.

„Postoji osnovana sumnja da je A.S. sa računa preduzeća „DC“ vršio i druga plaćanja i to 3. oktobra 2016. godine prema preduzeću P.C. Group, čiji je osnivač okrivljeni Asad“, istakao je on.

Čađenović je naveo da je Šaviv od avgusta do novembra 2016. godine za potrebe izrade reklama, ispitivanja tržišta, pravljenja video spotova i reklamiranja na fejsbuku platio više od 350 hiljada eura preduzećima u Beogradu i Slovačkoj, više od 46 hiljada eura preduzeću „A“ Iz Podgorice, a fejsbuku više od 155 hiljada eura.

Kako je kazao, osnovano se sumnja da je Šaviv na teritoriji Crne Gore vršio i određena gotovinska plaćanja od više od 22 hiljade eura.

„Do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da je osumnjičeni Šaviv, u periodu njegovog političkog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do oktobra 2016. godine, od novca prenesenog sa firme čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno više od 1,15 miliona eura“, zaključio je Čađenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније