Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Dan ]

25. 04. 2023. 17:05 >> 18:16
1

PLjAČKA POŠTE I UBISTVO MRDAKA

Miljković negirao kirivicu: Imao sam vezu kod službenika MUP-a Crne Gore

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povodom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radniko obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka. Zbog toga će se suditi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću. Odbranu je danas iznosio optuženi Nemanja Miljković. On je, kako prenosi Dan, negirao navode tužilaštva i povezanost sa ovim djelom.

Kako prenosi Dan, Miljković je kazao sudu da je u Crnu Goru dolazio često i to zbog "posla" kojim se bavi, a to je kako je kazao, "šverc cigareta i marihuane". U svom iskazu je rekao da je njegova veza u vezi sa tim, njegov čovjek, bio službenik Ministastva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Postupak vodi sudija Veljko Radovanović.

"Optužnica obuhvata lica koja nemaju veze sa ovim. Povodom mojih okolnosti, tužilaštvo optužbe zasniva na pretpostavkama..Na moju žalost, desio se splet nesretnih okolnosti...Ne krijem da sam više puta boravio u Crnu Goru. Isključivo zbog stvari kojima se bavim, to je šverc cigareta i marihuane", kazao je optuženi Miljković.

On je povodom stanova koje je iznajmljivao u Nikšiću kazao da su mu služili isključivo zbog smještaja marihuane. Kazao je da od 5. oktobra 2021. nije ulazio u ta dva iznajmljena stana. Jedan od razloga je što je saznao da je vlasnik jednog od njih bivši polivcajac, koji mu je tražio lična dokumenta.

"Nikšić sam izabrao jer je na dobroj poziciji, blizu granice...Opušten grad, nisu mi tražili lična dokumenta pri iznajmljivanju stana i jeftin je.Lažno sam se predstavljao jer nisam želio da me otkriju zbog mog posla, jer sam ranije osuđivan.Moj test na koronavirus je ostao u jednom stanu i pozvao sam gazdaricu, ona je rekla da nije.Znao sam da jeste, a na njemu je moje pravo ime pisalo", pojašnjava optuženi.

On je naveo da je drogu švercovao u Hrvatsku, iz Bosne i Hercegovine, preko Trebinja. A kako je dodao, šverc je vršio i za Srbiju, preko Gacka.

Kontakt sa Zolakom oko migranata

Kako je kazao, Petar Zolak ga je kontaktirao i ponudio mu da odrade posao a to je "da prebaci migrante".

"Znao je da ja ima vezu, da mogu pomoći.Isključivo sam koristio samo kriptovani telefon. Zolak nije imao kriptovani telefon, pa smo se dogovorili da se nađemo pod Manastir Ostrog 20.10.2021. i sve dogovorimo.Rekao mi je da možemo dobiti za to po 5000 eura.Bio sam smješten u jednom stanu u Podgorici, a ušao sam u Crnu Goru preko lokalnog graničnog prelaza", kazao je, između ostalog, optuženi Miljković.

On je kazao da nisu došli do dogovra sklapanja posla oko prevoza migranata zbog čovjeka sa kojim se Zolak čuo dok su bili pod Ostrog i da je čekao.

"Prenoćili smo tu noć pod Ostrogom.Otišao sam za Podgoricu.U međuvremenu dobio sam informaciju od mog kontakta da ima neki problem sa granicama i da se nešto desilo u Nikšiću, da je najbolje da za sada ništa ne radio (misleći na migrante).Ostao sma još tri dana u Podgorici.Tada sam ilegalno izašao iz Crne Gore, jer sam saznao da su uhapsili Zolaka pa pustili zbog događaja u Nikšiću. Pomislio sam što ne bi i mene tako, jer on je rekao da je bio sa mnom pod Manastir Ostrog", naveo je između ostalog u svom iskazu optuženi Miljković.

On je kazao da je posle nekog vremena saznao za šta je Zolak uhapšen i da je neko zloupotrijebio stan koji je on bio iznajmio.

"Za stanove koje sam koristio u Nikšiću zbog marihuane znalo je nekoliko ljudi...Ti ljudi su slobodni, možda imaju veze sa ovim djelom.Ne znam.Meni je jedan čovjek prijetio i ne smijem navesti njegovo ime zbog moje i bezbjednosti moje porodice, prijetio mi je smrću", naveo je optuženi.

Ponovio je da zbog svoje, i bezbjednosti svoje porodice, ne smije navesti ime čovjeka koji je znao za predmetni stan. 

On je naglasio da optuženi Knežević Mitar nije znao ni za jedan stan ni za njegove poslove.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namjenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije i nakon pljačke Pošte.

"Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli", navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore.

Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupili sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније