Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

16. 07. 2023. 11:42 >> 15:56

GRAĐANSKA ALIJANSA

Hitno ispitati navode o policijskoj torturi nad Stefanom Regojevićem

Nevladina organizacija Građanska alijansa poručila je da zahtijeva hitno preispitivanje novih navoda o policijskoj torturi u slučaju Stefana Regojevića, optuženog da je povezan sa slučajem pljačke Pošte u Nikšiću.

"Naročito je zabrinjavajuće ako su tačni medijski navodi da Viši sud nije ništa preduzeo, iako su tokom suđenja saopšteni navodi o torturi, fotografijama i medicinskoj dokumentaciji, te pozivamo Sudski savjet da se aktivno uključi u ovaj postupak i preispita rad sudija u konkretnom slučaju", istakli su u saopštenju..

Kako kažu, međunarodni standardi nameću etičku obavezu sudija da obezbijede zaštitu prava pojedinaca.

"Ujedno, Istanbulskim protokolom nalaže se obaveza državama o neodložnom i nepristrasnom sprovođenju istraga po prijavljanim slučajevima torture. Istraga kao takva se mora rukovoditi temeljnim principima, odnosno kompetentnošću, nezavisnošću, neodložnom izvršenju i temeljnošću. Pored toga, članom 15. Konvencije protiv torture i članom 12. Deklaracije o zaštiti od torture, svaka izjava koja je utvrđena kao rezultat torture ne smije biti uzeta kao dokaz u bilo kojem postupku, osim u slučaju dokazivanja torture. Ovo je osnovna obaveza kako bi se osigurala pravda i zaštita prava žrtve", tvrde iz Građanske alijanse. 

Uputili su poziv nadležnim organima, uključujući Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, da hitno reaguju i sprovedu valjanu istragu kako bi se utvrdila istina o navodima torture koje je Regojević iznio pred sudom.

"Nijedan pojedinac ne smije biti izložen mučenju ili nečovječnom postupanju, bez obzira na optužbe koje se protiv njega iznose. Shodno tome, ozbiljni navodi zahtijevaju djelotvornu istragu kako bi se utvrdilo pravo činjenično stanje. Podsjećamo da je Građanska alijansa otvorila SOS telefonsku liniju 020/513-687 za prijavu slučajeva torture i pružanja podrške žrtvama u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za povredu i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori”, finansiranog od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kofinansiranog od Ministarstva javne uprave", poručuju iz GA.

Priznanje da je povezan za pljačkom Pošte u Nikšiću koja je završena tragično, ubistvom Ljubiše Mrdaka, radnika obezbjeđenja, Stefan Regojević tvrdi da je potpisao iz straha i nakon brutalne torture od strane policijskih službenika.

Ovaj optuženi iznoseći odbranu u Višem sudu u Podgorici negirao je bilo kakvu povezanost za ovim događajem.

Do detalja je opisao kako je mučen u policiji, o čemu je sudu dostavio i medicinsku dokumentaciju o zadobijenim povredama, ali i fotografije.

Ipak, sud je odbio njegov predlog da se u daljem postupku brani sa slobode, a o navodima brutalne policijske torture, nijesu obavijestili Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, što je "Danu" potvrđeno iz te institucije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније