Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Портал РТЦГ

13. 08. 2023. 18:06 >> 18:06

NVO PRIMA

"Zaustaviti institucionalno nasilje nad žrtvama seksualnog nasilja"

NVO Prima reagovala je na odluku kolašinskog Osnovnog suda koji je postupajući u slučaju pokušaja silovanja osim počinioca kaznio i djevojku - žrtvu jer se pretjerano branila udarajući ga otvorenim i zatvorenim šakama. Kazali su da hitno moramo zaustaviti nasilje institucija nad žrtvama seksualnog nasilja.

"Žrtve silovnja se tokom napada često zamrznu, od šoka i straha, ili pak pod prijetnjom silovatelja zbog čega nekada ne pruže jasan otpor u vidu udaranja, grebanja, otimanja, odgurivanja, vikanja "Ne", "Upomoć" i slično. Na sudu se ovo često uzima kao argument da se zapravo nije radilo o silovanju", kažu iz ove NVO. 

Dodaju da je seksualni napad  uvijek ugrožavajući po život.

"U kolašinskom osnovnom sudu žrtva seksualnog napada je kažnjena jer se nedvosmisleno branila, udarajući napadača silovatelja. Pitajmo se, kakva je to žrtva po mjeri suda? I akko to da sud pokazuje takvu senzibilnost prema napadaču ali nema ni zeru osjećaja za pravo i pravdu kada je u pitanju napadnuta žena? Zaustavimo seksualno nasilje! Zaustavimo nasilje institucija nad žrtvama seksualnog nasilja", poručili su iz NVO Prima. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније