Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М.

28. 08. 2023. 09:40 >> 10:15

SISTEM NEMOĆAN

Maloljetnika nakon pritvora vraćaju u "Ljubović"

Maloljetnk L.H., osumnjičen za teško ubistvo, a koji je prošlog utorka pobjegao iz Centra za djecu i mlade Ljubović nakon čega je počinio tešku pljačku u Podgorici, će poslije 60 dana pritvora ponovo biti smješten u Centar za djecu i mlade Ljubović - jer drugi mehanizmi za reagovanje u ovakvoj situaciji ne postoje. To su istakli sagovornici u Jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro".

Profesor maloljetničkog krivičnog prava Velimir Rakočević kazao je da se radi o veoma kompleksnom slučaju, ali da je država nespremna da primijeni evropski standard u ovoj oblasti.

"Višestruki je povratnik u izvršenju krivičnih djela, a mi nemamo u osnovi mehanizme da na ovu situaciju adekvatno reagujemo", kazao je Rakočević.

Maloljetnik je nakon bijega iz Ljubovića počinio pljačku na Koniku, nakon čega je pronađen i uhapšen.

"Radi se o jednom začaranom krugu. Imajući u vidu da je riječ o novom krivičnom djelu, ići će ta procedura. Ima to tužilačko zadržavanje, onda pretpostavljam sudija za maloljetnike će mu vjerovatno odrediti zadržavanje do 30 dana. U međuvremenu da ide izviđaj za novo krivično djelo, onda pripremni postupak i onda kao i u prvom slučaju nakon toga će Vijeće za maloljetnike imati mogućnost da mu odredi još 30 dana pritvora. Dakle čim istekne 60 dana, oni nemaju zakonskih mogućnopsti da drže njega više, nakon čega malonjenik ponovo ide u Ljubović, a to je ustanova otvorenog tipa", kazao je Rakočević.

Direktorica Centra za djecu i mlade Ljubović Nina Delević ocijenila je da su država i sistem nemoćni da stanu na kraj ovome.

"U konkretnom slučaju nije bilo propusta sa naše strane. Mi smo uradili i više nego što treba. On je 5. avgusta smješten u našu ustanovu, a mi smo 8. avgusta informisali sudiju da mislimo da mjera neće moći da se izvrši. Mi smo 19. nakon prvog pokušaja bjekstva tražili policijsku zaštitu", podsjeća Delević

Pojašnjava da oni nemaju mogućnost da fizički zaustave bjekstvo, odnosno "samovoljno udaljavanje", već imaju prostora samo za verbalnu reakciju.

"Mi ne možemo fizički zaustaviti bjekstvo, lice je bilo pod pojačanim nadzorom. U vrijeme bjekstva kod njega su bila dva vaspitna lica i jedan zaštitatr. Ali da je krenuo da ga fizički zaustavi, naš zaštitar bi odgovarao", kazala je Delević.

Prema njenim riječima, policija je na njihov zahtjev da obezbijede ovu ustanovu odgovorila da ne raspolažu dovoljnim kapacitetima da bi obezbijedili dvadeset četvoročasovnu zaštitu ovoj ustanovi.

Generalna direktorica Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo u Ministarstvu pravde Jelena Grdinić napominje da je taj resor dužan da reguliše normativni okvir.

"Ali jedno je pripremiti zakon, a drugo sprovesti ga u djelo. Izmjene zakona koji reguliše ovo pitanje poslate su EK na usaglašavanje", kazala je Grdinić.

Kaže da se lica smještaju u Ljubović jer trenutno ne postoji druga ustanova u koju bi se oni mogli smjestiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније