Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

31. 07. 2018. 14:14 >> 13:59
1

FESTIVAL ESPRESSIVO

Begić, Likhopoi i Tretjakov nastupili na Cetinju

Koncert tri vrsna umjetnika Viktora Tretjakova, Natalije Likhopoi iz Rusije i Mirana Begića iz Crne Gore, koji su nastupili zajedno sa orkestrom “Turskoy” pod dirigentom Mustafom Mehmandarovim, održan je sinoć na Cetinju u okviru festivala Espressivo.

Na repertoaru su bila djela Sibeliusa, Baha, Šestakoviča kao i kompozitora iz turkijskih zemalja Garajeva, Kalmamedova, Dauletkereja i Erkina, a publika u prepunoj dvorani Vladinog doma bila je u prilici da čuje i svjetsku premijeru djela „Divertimento“ našeg kompozitora Milivoja Pićurića, koja je inspirisana nematerijalnom kulturnom baštinom Crne Gore.

Violinista Miran Begić koji je i umjetnički direktor „Espressiva“ nije krio zadovoljstvo, a za Radio Crne Gore je kazao da ga posebno raduje što je na repertuaru bilo prvo izvođenje kompozicije za gudače Milivoja Pićurića.

"Nije baš često da se u Crnoj Gori dešavaju nove kompozicije umjetničke muzike i mogu reći da sam presrećan što je Milijvoje napisao tako lijepu i umješnu kompoziciju. Moje mišljenje dijele i kolege iz orkestra i dirigent koji su kazali da je ova kompozicija vrlo dobro napisana i da je sa dobrim ritmovima", kazao je Begić, naglasivši da je posebna čast ali i dostignuće „Espresiva“ to što je na koncertu nastupao jedan od najvećih violinista svih vremena Viktor Tretjakov.

"Riječ je o umjetniku koji posjeduje jedno nevjerovatno iskustvo tako da od njega možete samo da naučite i da budete bolji. U večerašnjem načinu izvođenju Bahovog koncerta za dvije violine i za mene kao izvođača ali i za publiku, bilo je nešto novo... Čuli smo i Nataliju Likhopoi koja je sa Tretjakovim izvodila Šostakovičevih pet melodija za violinu i klavir odnosno u ovoj varijanti, transkripcije za kamerni gudački orkestar, koje su predivne, tako da možemo reći da je ovo repertoar koji je apsolutno utemeljen i koji predstavlja bazu kamernog muziciranja za bilo koji orkestar i naravno soliste", rekao je on.

Festival će biti nastavljen 6. avgusta kada će u Vladinom domu sa početkom u 21. sat biti održan koncert na kom će svirati Aleksandar i Ivan Rudin iz Rusije kao i naš Miran Begić.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније