Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

28. 09. 2018. 09:25 >> 09:06

KONCERTOM CSO-A

Počeo festival gitare u Nikšiću

Međunarodni festival gitare počeo je sinoć u Nikšiću. Publika će do 2. oktobra imati priliku da uživa u koncertima domaćih i svjetskih virtuoza na gitari, a zvijezda ovogodišnjeg festivala je bosanska umjetnica Amira Medunjanin koju će na gitari pratiti Boško Jović.

Međunarodni festival gitare u Nikšiću, kao i prethodnih dvanaest godina, svečano je otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Solistkinja na gitari, Julija Trinčuk iz Njemačke izvela je jedan od najljepših koncerata napisanih za taj instrument, "Aranhues", španskog kompozitora Hoakina Rodriga.

Julija Trinčuk je drugi put u Crnoj Gori, nakon pobjede na Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu ovog ljeta.

"Svaki festival ima istu strukturu, ali i svoju atmosferu. Tivat je za mene bio divno iskustvo, ne samo zbog muzičkog izraza, već i zato što je zahvaljujući organizatorima sve bilo vrlo prijatno i toplo, što je i suština", kazala je gitaristkinja iz Njemačke.

Od osnivanja Međunarodnog festivala gitare 2005. godine, u Nikšiću su gostovala brojna eminentna imena svijeta klasične gitare, ali i regionalne umjetničke zvijezde.

"To je jedna priča gdje se dešavaju jako lijepe stvari. Mislim da smo organizovali gotovo 150 koncerata. Neke naše aktivnosti iz Nikšića su se, takođe, preselile u druga mjesta u Crnoj Gori, u Tivtu i Podgorici, i vjerujem da je to jedna interesantna priča", kaže umjetnički direktor festivala Danijel Cerović.

Posjetiocima festivala večeras će se u sali Nikšićkog pozorišta u 20 sati predstaviti talentovani crnogorski studenti gitare, a sjutra veče jedna od najuspješnijih interpretatorki sevdalinki, bosanska umjetnica Amira Medunjanin. U ponedjeljak, 1. oktobra, na sceni Javne ustanove "Zahumlje" nastupiće višestruko nagrađivani gitaristi Ju Vu iz Kine i Siprijen Ncai iz Francuske. Posljednje veče festivala, 2. oktobra, biće u znaku muzike i poezije crnogorskog boema i čuvenog pjesnika Vitomira Vita Nikolića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније