Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Dragana Šćepanović Vlahović, TVCG ]

09. 03. 2020. 09:58 >> 09:55
4

U KOLAŠINU

Otvorena izložba "Sjećanje na Veljka Vlahovića"

U Kolašinu je proteklog vikenda otvorena izložba slika pod nazivom "Sjećanje na Veljka Vlahovića narodnog heroja" koja je organizovana povodom 45 godina od njegove smrti. O Veljku Vlahoviću, o pokretu kom je pripadao i političkom djelovanju su govorili predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, autorka izložbe i istoričarka umjetnosti Draginja Kujović i član Odbora za obilježavanje lika i djela Veljka Vlahovića Milija Šćepanović. Izložba će biti otvorena narednih pet mjeseci.

 

Veljko Vlahović istaknuti revolucionar, partijski radnik, marksista, španski borac i narodni heroj, uivijek se vraćao korijenima svom rodnom Kolašinu i Crnoj Gori o kojoj je ovako govorio. 

"Crna Gora je morska pjena sniježna prašina, igra kamenitih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova. Crna Gora nikada nije molila da je ne kažnjavaju zbog ljubavi prema slobodi, ali nikada nije shvatila zašto je ta ljubav grijeh.“ 

Bulatović je otvarajući izložbu posvećenu narodnom heroju Veljku Vlahoviću kazao da mlađe generacije nijesu bile dovoljno upućene u djelovanje i rad ovog heroja. 

"Mi zaista shvatamo sada da je Veljko Vlahović bio veliki čovjek i mi moramo biti ponosni što je takav čovjek potekao u našoj srednini. Ja shvatam našu odgovornost, odgovornost lokalne uprave jer znam da koliko god uradili da sačuvamo lik i djelo Veljka Vlahovića da sačuvamo tu uspomenu to nikada neće biti dovoljno,", naveo je on.

Autorka izložbe kaže da je iz velikog broja izvora sakupljene 45 fotografija i literatura koja svjedoči o Veljkovom liku i djelu. 

„Veljko Vlahović nakon Drugog svjetskog rarta zastupljen je u sredstvima informisanja SFRJ u Borbi, Komunistu, Pobjedi, Radio Beogradu, Radio Titogradu, Televiziji Tograd i Televiziji Titograd putem kojih se objavljuju njegovi govori, izvodi i saopštenja dati razlličitim povodima ali i raznovrsni intervjui.“

Nakon 7. mata 1975. kada je premino Veljko Vlahović koji je sahranjen u aleji velikana u Beogradu brojne institucije u našoj zemlji ali i u regionu su dobile ime po njemu.

Crna Gora je dala ime univerzitetu u tadašnjem titogradu, a prema riječima Milije Šćepanovića to mu je i pripadalo jer je Veljko bio miljenik omladine i studenata. Po Veljku je nazvano i Brodogradilište u Bijeloj.

"Umro je Veljko a sa njim i ideja za koju se borio cijelog svoh života. O toj ideji danas sudimo na razne načine. No kada to kažem moramo se sjetiti onih Veljkovih riječi "Lako je hodati po prošlosti, ali je hrabrost zaviriti u budućnost.“ Ove Veljkove riječi danas posebno dobijaju na značaju, moramo ih češće imati na umu zato zavirimo u budućnost", kaže Milija Šćepanović, član Odbora za obilježavanje lika i djela Veljka Vlahovića. 

A oni koji žele da se upoznaju sa bogatim likom i djelom Veljka Vlahovića u narednih pet mjeseci mogu posjetiti zavičajni muzej u Kolašinu i vidjeti izložbu pod nazivom " Sjećanje na Veljka Vlahovića narodnog heroja,“ koja je organizovana povodom 45 godina od njegove smrti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније