Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, TVCG ]

15. 06. 2022. 09:38 >> 09:36

51. FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA

Izvedene predstave glumaca iz Podgorice, Nikšića, Plava i Bijelog Polja

Pedest prvi Festival dramskih amatera, koji se od 10. juna održava u Bijelom Polju u protekle dvije večeri na repertoaru je imao nekoliko zanimljivih predstava glumaca iz Podgorice, Nikšića, Plava i Bijelog Polja.

Multimedijalni umjetnik Vladimir Kosić publici se predstavio monodramom "Ko je ubio princezu Mond?", nastaloj po istoimenoj kratkoj priči, koja je do sada imala zapažene scenske adaptacije.

Žanrovski raznolik, sa elementima gotike i horora, ovaj umjetnički projekat zaintrigirao je i bjelopoljsku publiku, koja je sa pažnjom pratila ovu, pomalo i mračnu i detektivsku priču.

"Ovo je, zapravo, treći oblik priče koja je nastala prije 17 godina, a koja je imala vrlo uspješan i raznolik scenski život", istakao je Kosić.

"Prvi put je monodrama 'Ko je ubio princezu Mond?' izvedena u Beogradu još 2005. godine, kao rezultat moje saradnje sa Mimart teatrom. Zatim 2013. dobija oblik opera, a u ovoj multimedijalnoj formi izvedna je premijerno u februaru u mom rodnom Nikšiću", kazao je je Kosić.

Pozorišnu predstavu Dramskog studija Centra za kulturu "Husein Bašić" iz Plava "Kako je princeza Edina postala fina", režirao je po tekstu Tode Nikoletića, Alija Redžematović.

Ovo je peto učešće Dramskog studija iz Plava na FDACG, a prema riječima reditelja Redžematovića, sa predstavom su imali već uspješne nastupe u nekoliko gradova.

"Radi se o šaljivom komadu u kojem je svoje glumačke sposobnosti večeras bjelopoljskoj publici predstavilo deset glumaca. Riječ je o šaljivoj predstavi sa kojom smo već imali uspješne premijere u nekoliko gradova na sjeveru Crne Gore", istakao je Redžematović.

Predstavom pozorišne radionice Dodest "Pogledaj dom svoj đa'ole" nastala po ideji pisca i dramaturga Obrada Nenezića u režiji Sejfa Seferovića sinoć je nastavljen festival.

Publika je bila u prilici da pogleda dramu koja se bavi esencijom društvenog posrtanja i porodičnog propadanja čiji su antiheroji mladi ljudi, bilo gdje na ovoj planeti.

"Radnja se odvija u Klinici 'Transfer' u kojoj dr Šoć vrši eksperimentalno liječenje mladih pacijenata kroz aktivno stvaralaštvo i angažovanje na savremene teme i grjehove, sve dok oni sami ne preuzmu liječenje u svoje ruke. Nakon Dodesta publici se predstavilo Bjelopoljsko pozorište predstavom "Kovači", Miloša Nikolića koju je režirao Petar Novaković koja kroz komediju nosi jednu sudbinsku priču. Glumac Predrag Vukojević uoči predstave izrazio je očekivanja da će Kovači biti na nivou koju sam festival zahtijeva Bjelopoljski glumci kroz igru saopštavaju jednu zanimljivu ljudsku priču koja je na premijeri oduševila brojnu publiku pa nema razloga da tako ne bude i tokom festivalskog izvoženja", kazao je Vukojević.

Danas u 17 časova biće odigrana predstava "Karma Koma", Dramskog studija "Nada" iz Bijelog Polja, u režiji Petra Novakovića.
Od 19 sati na repertoaru je predstava "Livada puna tame", koju će izvesti glumci studija "Solaris" iz Mojkovca, u režiji Filipa Medenice, uz asistenta Petra Mihajlovića.

Dok će u 21 sat biti odigrana predstava u čast nagrađenih "U plamenu strasti". Koju će izvesti glumci FDU sa Cetinja, uz mentorstvo profesora Branimira Popovića, i asistentice Anđelije Rondović.

Od 23 sata žiri će proglasiti pobjednik, nakon čega će biti uručena ovogodišnja prizanja čime će biti spuštena zavjesa na ovogodišnjoj smotri amaterskog pozorišnog stvaralaštva.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније