Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.B. ]

23. 09. 2023. 08:55 >> 08:59

PJESNIKINjA U USPONU

Poezija Sanje Popović: Inspirišu me dobri ljudi

Kada učiteljica sa skoro dvije decenije profesionalnog iskustva pronađe inspiraciju u dobrim ljudima , vrlinama i svemu lijepom što je okružuje, dobije se jedna zbirka kao što je "Mastila bunilo".

Rođena Podgoričanka Sanja Popović predstaviće poodgoričkog publici svoj poetski prvjenac upravo danas u 18 sati, u "Kulturnom klubu Tarantino" u Bokeškoj ulici. 

O knjizi će, pored autorke, govoriti pjesnik Srđan Leković, profesorica Milena Dragović i Sanjin profesor Slobodan Čurović, koji je, kako kaže, najviše zaslužan što je zavoljela poeziju. 

"Mastila bunilo" je moja prva zbirka, a posvetila sam je nikom drugom, do samoj sebi. Poslije toliko izazovnih događaja, odlučila sam da zbirka bude baš posvećena meni, jer smatram da sam to zaslužila", započinje razgovor Sanja za Portal RTCG.

U Crnoj Gori, kaže naša sagovornica, nema sluha za poete, pa je Popović naizlila na brojne prepreke kako bi izdala svoju prvu zbirku.

Može se slobodno reći da je sav teret ponijela na svojim plećima i postala pravi mali borac kojih u svakodnevnici tako često susrećemo. 

"Radila sam duple smjene, sama našla izdavača i lektore. U Crnoj Gori poezija se ne prepoznaje, zaista nema težeg zanimanja u Crnoj Gori, nego biti pjesnik", kazala je Popovićeva. 

Sanja već 16 godina radi kao učiteljica, i mada su svi očekivali da piše dječje pjesme, Sanja se okrenula ipak nekoj drugoj vrsti poezije. 

"Ova zbirka zapravo prati moje sazrijevanje kroz život. Tu ima oko 60-tak pjesama. Nemaju naslov, mada neke imaju posvetu, kao što je na primjer, jedna posvećena mojoj majci. U pjesmama se često osvrćem na neka napuštena mjesta: svetionike i kuće, a često su mi inspriacija suncokreti i vrapci", poručuje ona. 

Na promociji zbirke najavljen je njen profesor iz srednje škole Slobodan Čurović. Sanja tvrdi da je on prvi podstakao i pokrenuo da piše poeziju. 

"Neka ova zbirka malo zaživi, pa će doći vrijeme za drugu. Možda tamo na proljeće, o tom-potom", kazala je Sanja. 

Njeni omiljen pjesnik je Sergej Jesenjin, a što se domačih tiče, smatra da nema preko Vita Nikolića.  Inspiraciju pronalazi, kako kaže, u dobrim ljudima. 

"Mogu da napišem pjesmu kad upoznam dobrog čovjeka", zaključuje razgovor nasmijana Sanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније