Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

27. 09. 2023. 07:09 >> 07:09

VUKOTIĆ ZA PORTAL

FIAT bi, ako to država prepozna, mogao biti pokretač kulturnih dešavanja

Direktorka festivala alternativnog teatra (FIAT) Ana Vukotić za Portal RTCG ističe da je ovaj specifični festival neophodan i Podgorici i Crnoj Gori, ali da država ne prepoznaje njegov značaj u onoj mjeri koju zaslužuje. Ukoliko bi dobio status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, o čemu se već godinama priča, Vuković smatra da bi FIAT mogao biti pokretač kreiranja kulturnog jezgra Podgorice i bio bi validan partner za evropske fondove koje tako malo koristimo kad je kultura u pitanju.

Vukotić ističe da su više nego zadovoljni ovogodišnjim izdanjem FIAT-a.

"Smutna i teška vremena kakva su danas, uvijek dodatno pokažu neophodnost FIAT-a. Jedini internacionalni pozorišni festival, specifične profilacije zasigurno je neophodan i Podgorici i Crnoj Gori. Naročito ako znamo da Podgorica koja pretenduje da bude grad sa evropskim standardima nema kulturno jezgro grada. Građani su željni kulture i imaju potrebu da vrijeme provode uz dobro osmišljene kulturne sadržaje, a ne samo u kafićima i restoranima", kaže Vukotić.

Dodaje da su veliki broj publike na svim programima i nova mlada lica velika motivacija za FIAT tim.

"Kao što znate ove godine je pristiglo čak 117 prijava za učešće u glavnoj takmičarskoj selekciji festivala, što je činjenica koja govori da FIAT uživa veliki ugled u međunarodnoj kulturnoj javnosti. Publika je jedna od naših najvećih motivacija. Znamo da Crna Gora ima tek nekoliko pozorišta koja imaju stalnu produkciju. Takođe 'ljetnji festivali' sa budžetima koji su neuporedivi sa budžetom FIAT-a nude samo predstave iz regiona i to mahom iste naslove na različitim festivalima", ističe direktorka festivala.

Na pitanje da li Podgorica ima publiku za alternativne sadržaje i da li se u usponu tehnologija i drugih medija, polako gubi bitka za pozornicu, pa iako se tokom FIAT-a čitav grad pretvara u pozornicu, Vukotić naglašava da predstave koje se mogu vidjeti na FIAT-u u velikoj mjeri integrišu nove tehnologije i vjeruje da teatar tu bitku ne može izgubiti. Naprotiv, vjeruje da će nas otuđenost koju donose društvene mreže sve više vraćati u teatar i uživanju u direktnim komunikacijama.

Vukotić je već deset godina na čelu festivala koji 38 godina predstavlja simbol slobode u pozorišnom izražavanju. Ističe da je ta pozicija vrlo složena i zahtjevna. Veoma je kompleksno organizovati Festival koji ima glavnu takmičarsku selekciju, ali i jednako važne prateće programe: teatarski, književni, filmski, kreativne industrije i muzički program.

"Odgovornost je ogromna u profesionalnom smislu. Ponosna sam na svoj mali tim koji sa velikom ljubavlju i posvećenošću radi iz godine u godinu u uslovima koji su veoma ograničeni. To su veoma otežavajuće okolnosti. Ove godine posebnu zahvalnost dugujemo Crnogorskom narodnom pozorištu i Muzejima i galerijama Podgorice koju su nam ustupili prostor dvorišta Kuslevove kuće, nakon što nam je KIC u posljednjem trenutku otkazao korišćenje krova za prateće programe. Takođe nijesmo naišli na razumijevanje Muzičkog centra Crne Gore da nam ustupi prostor terase, koju je kao što znamo FIAT mapirao kao scenski prostor. Jedini koncert koji je Muzički centar imao u tom prostoru desio se u organizaciji FIAT-a. Cijena za iznajmljivanje platoa bez ikakvih scenskih uslova bila je nepristojno visoka, kao i potreba da se uopšte naplati iznajmljivanje platoa najznačajnijem internacionalnom pozorišnim festivalu u Crnoj Gori koji nema svoj prostor za rad", naglašava Vukotić.

Direktorica festivala dodaje i da su veoma nezadovoljni budžetima koji se opredjeljuju za FIAT, ali ono što im u velikoj mjeri pomaže u realizaciji festivala je veliki međunarodni ugled koji festival uživa.

"Važno je i što pripreme traju čitave godine, pa pozorišta i trupe koje gostuju na FIAT-u uz naša pozivna pisma mogu u svojim zemljama obezbijediti sufinansiranje za učešće na FIAT-u. Mi smo već zakazali datume za FIAT 2024 i počeli sa pripremama za naredno izdanje. Dugoročna finansiranja pokrovitelja planirana na četiri godine u velikoj mjeri bi olakšala naš rad", ističe ona.

Već neko vrijeme se iz državnih institucija pominje mogućnost institucionalizacije festivala kao manifestacije od posebnog značaja za kulturu. O tome se, kaže Vukotić, priča još od obnove FIAT-a 2013. godine na inicijativu Ministarstva kulture.

"Vjerujem da ne postoji niti jedno valjano objašnjenje zašto to do sada nije urađeno, i to je pitanje za nadležne. Ukoliko dobijemo status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i ukoliko ispoštujemo uputstva EU da se stari vojni i industrijski prostori prenamjenuju za kulturu, sport i edukaciju, FIAT bi mogao biti pokretač kreiranja kulturnog jezgra Podgorice i bio validan partner za evropske fondove koje tako malo koristimo kad je kultura u pitanju", zaključuje Vukotić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније