Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

13. 10. 2023. 22:25 >> 22:25
1

BEMUS

Simovića i CSO publika u Beogradu nagradila ovacijama

Crnogorski simfonijski orkestar prvi put se predstavio na festivalu Bemus. Publika u Beogradu izvođenje je nagradila ovacijama.

Beogradske muzičke svečanosti duže od polavijeka predstavljaju zvijezde klasične muzike. Među njima su ovaj put i violinista Roman Simović i Crnogorski simfonijski orkestar. Oni su u Kolarčevoj zadužbini pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića priredili koncert posvećen Dmitriju Šostakoviču. 

Koncert za violinu i okrestar broj jedan u a molu i Lenjingradska simfonija podvig su za izvođače, ali i za slušaoce, budući da je riječ o djelima složene dramaturgije i tehnički izuzetno zahtjevnim. Publika, u kojoj je bilo muzičkih profesionalaca izvođenje je nagradila višeminutnim ovacijama, a riječju ga opisala kao grandiozno.

Sonja Marinković, kaže da je to bio veliki poduhvat.

"Istinska jedna avantura, dva ovako kompleksna dela Dmitrija Šostakoviča, to je od strane CSO, Romana Simovića, maestra Suđića jedan ogroman poklon Beogradu, BEMUS-u", kazala je Marinković. 

Marija Ćirić, teoretičarka umjetnosti i medija, navodi da 'iako je ovo sam početak BEMUS-a, drugi koncert, ne sumnja da će ovobiti jedna od stožernih tačaka ovogodišnjeg festivala. 

Da naš simfonijski orkestar s ponosom može nastupiti u gradovima bogate kulture iistorije, ističe i umjetnički direktor BEMUS-a i dirigent Bojan Suđić.

"Svi su više nego iznenađeni jer znate, mi umijemo da sami sebe na neki način potcjenjujemo često, uvijek je bolje nešto sa strane, nešto što dolazi iz za nas kulturnijih krajeva, ali mogu da kažem ne shvatamo koliko kod nas ima kvaliteta", kaže Suđić. 

Maestralno izvođenje Romana Simovića za beogradsku publiku nije iznenađenje, a to što je njen miljenik uzvratio je povratkom na dva bisa, kada je odsvirao sonate Ežena Isaja. Za Šostakovičev koncert kaže da mu je omiljeni i ovog mjeseca ga je svirao šesti put.

"Svaki put pronađem nešto drugačije, svaki put neke druge boje. Večeras je sa mnom svirao CSO. Sad smo upravo slušali Lenjingradsku simfoniju, monumentalno djelo koje traje sat i po, tako da smo bili na sceni skoro tri sata, uradili su sjajan posao, zvuče kao jedan od vodećih orkestara u regionu. Ja sam strašno na njih ponosan, puno mi je srce večeras". kazao je Simović. 

BEMUS je najstariji i najznačajniji festival umjetničke muzike u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih u jugoistočnoj Evropi.

Imajući to u vidu, razumljivo je koliki je uspjeh Crnogorskog simfonijskog orkestra, kada eminentni muzički kritičari ocijene da je koncert koji su priredili jedan od zaštitnih znakova ovogodišnjeg BEMUS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније