Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M. [ Portal RTCG ]

24. 03. 2024. 18:49 >> 18:49
Čitaj mi:

slavni slikar

Opština Bar podiže spomenik Urošu Toškoviću

Opština Bar podići će spomen-obilježje slavnom slikaru Urošu Toškoviću koji je u Baru dugo živio i stvarao. Odluku o podizanju spomen-obilježja Urošu Toškoviću, jednom od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih likovnih stvaraoca donijela je Skupština opštine Bar nakon što je prethodno Vlada prihvatila Predlog za davanje saglasnosti na podizanje spomen-obilježja koji je uputila Opština Bar.

"Spomenik će biti postavljen na šetalištu kralja Nikole čime se želi odati poštovanje jednom od najvećih likovnih umjetnika ovih prostora, koji je upravo u Baru i proveo posljednje godine svog života i u našem gradu ostavio neizbrisiv pečat svojeg duha. Na ovaj način Bar želi da se barem malo oduži slavnom slikaru ali i da pokuša da sačuva njegov neprikosnoveni duh na ulicama i obalama Bara za generacije koje dolaze", navodi se u saopštenju Opštine Bar.

Kako kažu, na opštem, javnom i anonimnom konkursu za izradu arhitektonskog i umjetničkog rješenja raspisanom od strane Opštine Bar prvorangiranim je, od strane Komisije kojom predsjedava dr Anastazija Miranović, ocijenjen rad Zlatka Glamočaka koji je nagrađen sa 1.500,00 eura, a drugorangirni je bio rad Slavenka Rakočevića koji je nagrađen sa 1.000,00 eura.

"Takođe, krajem prošle godine je u okviru proslave 24. novembra – Dana opštine i Dana oslobođenja Bara, u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba „Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista“ tokom koje su publici predstavljena 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio upravo virtuoz crteža – Uroš Tošković", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније