Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Б.Ч.Ј. [ RTS ]

04. 09. 2023. 17:30 >> 17:31

TRAG JOJ SE GUBI 1969.

Traži se bas gitara Pola Makartnija

Jedan od najvažnijih muzičkih instrumenata na svijetu je nestao. Pretpostavlja da je ukraden negdje 1969. godine i od tada nije viđen. Više od 50 godina kasnije, pokrenuta je globalna potraga za bas gitarom Pola Makartnija uz haštag #tracethebass.

Prva bas gitara Pola Makartnija, model hofner 500/1, na kojoj je član legendarnih „Bitlsa“ svirao na početku karijere, nestala je prije više od pet decenija. U proljeće 1961. godine Pol Makartni postao je stalni basista malo poznatog liverpulskog rokenrol benda „Bitlsi“.

Budući da je bio ljevoruk, naručio je svoju prvu bas gitaru, hofner 500/1, preko prodavnice „Stejnvej“ u njemačkom gradu Hamburgu tokom dvomjesečnog angažmana grupe u klubu „Top ten“.

Po povratku u Englesku, odsvirao je na svojoj novoj gitari sve nastupe u klubu „Kavern“, što se vidi i na prvom Bi-Bi-Sijevom snimku „Bitlsa“. Odatle je potekao i naziv za gitaru koja je postala poznata kao Cavern Bass.

Makartni je ovaj instrument koristio sve do oktobra 1963. godine kada je od „Selmera“, uvoznika iz Velike Britanije, dobio novu bas gitaru, takođe marke „Hofner“.

Na prvoj gitari Makartni je odsvirao neke legendarne numere „Bitlsa“, uključujući njihove prve studijske snimke nastale u Hamburgu u junu 1961. godine, prvi singl grupe, legendarni hit Love Me Do 1962. i prva dva albuma, Please Please Me i With The Beatles iz 1963. godine.

Ova gitara čuje se u pjesmama She Loves You, Twist and Shout, na albumu Abbey Road.

„Zar to nije dovoljno da krenemo u potragu za ovim instrumentom?", pitaju se na „Hofnerovom“ sajtu, i dodaju da bi Pol bio tako srećan, oduševljen kada bi mu ova bas gitara bila vraćena.

Makartni je prvu bas gitaru čuvao i koristio kao rezervnu na turnejama sve do nestanka. Svirao je u promotivnom video-klipu Revolution i tokom snimanja filma Let It Be. Koliko je volio ovaj instrument, Pol je otkrio u intervjuu za Beat Instrumental iz 1966. godine: „Imam hofnere otkad sam počeo. Imam tri modela, ali prvi je i dalje moj omiljeni. Toliko je puno radila da se nešto od toga drži selotejpom!“.

Početkom 1964. godine, gitara je predata na popravku firmi u Londonu. Sa popravke je vraćena nešto tamnija i sa dodacima koji su je učinili jedinstvenom među svim primjercima ovog modela.

Hofner 500/1 iz 1961. godine među muzičarima i kolekcionarima važi za bas gitaru najboljeg zvuka, a ono što ga čini još interesantnijim je to što je najrjeđi bas čije je tijelo u obliku violine. Bio je u proizvodnji manje od četiri mjeseca i zbog toga veoma tražen.

Misteriozni nestanak
Niko ne zna šta se desilo gitari. Pretpostavlja se da ju je neko ukrao. Bilo je raznih glasina tokom godina, ali nikada ništa nije potvrđeno. Ono što je sigurno je da je neko znao šta se desilo sa instrumentom, a možemo da se nadamo da neko i dalje zna da li još postoji i gdje se nalazi sada.

U kompaniji „Hofman“ kažu da čvrsto vjeruju da je vrijeme da se bas vrati svom vlasniku, Polu Makartniju, ako još postoji. Takođe, kompanija je spremna da pruži svu moguću zaštitu onima koji se budu pojavili sa informacijama.

Obećavaju da će doći bilo gdje na planeti po instrument i da će u tajnosti uraditi sve ukoliko je to želja onog ko ima gitaru.

Sve one koji imaju bilo kakve informacije (i mogu da pruže neke dokaze) kompanija „Hofner“ poziva da im se obrate slanjem e-pošte na: thelostbass@hofner.com. Na društvenim mrežama potraga je označena haštagom #tracethebass.

Učesnici u kampanji dijele fotografije originalnog instrumenta, zajedno sa informacijama koje prate gitaru od kupovine do nestanka, ali i o tome da ima dosta glasina i lažnih informacija.

„Znam, pošto sam razgovarao s njim o tome, da bi Pol bio tako srećan – oduševljen – kada bi mu ovaj bas mogao da se vrati“, rekao je Nik Vas, koji je 12 godina radio kao „Hofnerov" marketing menadžer i programer električne gitare.

„Iako niko zaista ne zna šta se desilo sa basom, vrlo je vjerovatno da je ukraden. Do danas je to ostala misterija. Ali neko, negdje, zna šta se desilo sa ovim basom i gdje je sada. Ove informacije dijelimo samo da bi se javila prava osoba", dodao je Vas.

„Imam hofner otkad sam počeo, ali stari mi je i dalje omiljeni“, rekao je Makartni 1966. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније