Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

27. 06. 2013. 13:36 >> 13:38
1

REVOLUCIONARNO

Iz kapi krvi kloniran cijeli miš

Japanski naučnici javljaju da su iz jedne kapi krvi prvi put u istoriji klonirali potpuno zdravog miša, odnosno mišicu.

Stručnjaci iz Riken Bioresurs centra  prikupili su ćelije krvi iz repa miša i upotrijebili ih za kloniranje ženke koja je živjela normalan životni vijek i rađala mlade.

Tim naučnika iz povezanog instituta nedavno je stvorio čak 600 tačnih genetskih kopija jednog miša. Klonirani su ih iz različitih ćelija donora, među kojima i iz bijelih krvnih zrnaca u limfnim čvorovima, iz koštane srži i jetre.

U novoj studiji Atsuo Ogura i njegove kolege pokušali su da utvrde mogu li se  ćelije krvi iz vena upotrijebiti za kloniranje. Uzeli su krv iz repa miša, izolovali bijela krvna zrnca iz njih i izvadili jezgra za eksperimente kloniranja, u kojima je korišćena ista tehnika kakva je upotrijebljena za kloniranje ovce Doli. Nova studija prvi put je pokazala da se miševi mogu klonirati iz perifernih krvnih zrnaca.

"Ćelije su se mogle upotrijebiti odmah nakon prikupljanja, a životinje donore nije bilo potrebno eutanazovati', istakli su u izviještaju autori.

"Ta tehnika mogla bi da se upotrijebi za stvaranje istovjetnih genetskih kopija dragocjenih sojeva miševa, koji se ne mogu stvarati drugim tehnikama potpomognute reprodukcije kao što je komercijalna vještačka oplodnja ili intracitoplazmična injekcija spermija", objasnili su.

Ovo bi istraživanje moglo da bude veoma korisno za stvaranje kvalitetnih životinja u stočarstvu ili za potrebe očuvanja ugroženih vrsta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније