Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

10. 07. 2013. 19:11 >> 19:11
1

U POGONU 2016.

Rusija gradi plutajuću nuklearnu elektranu

Brod "Akademik Lomonosov", ko će se koristiti ka nuklearna elektrana, Rusija je počela da gradi 2007., a biće početak flote brodova koji će moći donijeti energiju za udaljene i teško dostupne ruske gradove.

Rusija će za samo tri godine početi koristiti prvu ploveću nuklearnu elektranu. Ovaj brod s elektranom će pružati energiju, toplinu i pitku vodu za teško dostupne krajeve goleme zemlje, prenosi 24sata.hr.

Prvi brod bi trebao da bude u pogonu za nautički sajam u Sankt Peterburgu 2016. i zvaće se "Akademik Lomonosov", prema Mihailu Vasiljeviču Lomonosovu, naučniku iz 18. stoljeća.

Brod će biti početak male flote plovećih nuklearnih elektrana. Dizajniraju ih da donose energiju za velike industrijske kompanije, odsječene gradove i platforme na pučini, piše RT. Generatori na brodu temelje se na nuklearnim reaktorima koji se već godinama koriste na ledolomcima u ekstremnim arktičkim uslovima.

Dužina broda je 144 metra i ima 69 članova posade. Svaki će brod imati po dva reaktora koji zajedno proizvode do 70 MW električne energije ili 300 MW topline, što bi trebalo da bude dovoljno za gradove do 200.000 stanovnika. Brod se može i modifikovati u mašinu za desalinizaciju, kako bi proizvodio 240.000 kubnih metara svježe vode dnevno.

Proizvodnja broda krenula je još 2007. u Severodvinsku, no 2008. je prebačena u Sankt Peterburg gdje je stala na dvije godine zbog nedostatka novca. U decembru prošle godine potpisani su ugovori koji su osigurali završetak broda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније