Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

14. 10. 2022. 16:36 >> 16:37

IZGUBILI SPOR U BRAZILU

Apple kažnjen jer ne prodaje iPhone s punjačima

Brazilski sud je kaznio kompaniju Apple jer sa telefonima ne prodaje punjače. Ovo je još jedan slučaj u kojem je kompanija izgubila sudski spor.

Sud je ustanovio da Apple koristi "zlouptrebljivu praksu" koja "zahtijeva od potrošača da kupe drugi proizvod kako bi prvi radio".

Apple je već neko vrijeme u sukobu s brazilskim vlastima u vezi s ovim probleomom, a kompanija je kažnjena i 2021. godine s dva miliona doalra zbog toga što uz kupljeni iPhone 12 nije dolazio punjač. Presuda je bazirana na kodeksu o zaštiti potrošača. U septembru je brazilsko ministarstvo pravde zabranilo Apple-u da prodaje iPhone bez punjača.

Također, izrečena je kazna u iznosu od 2,38 miliona dolara, a naređeno je i poništavanje registracije iPhone-a 12 u brazilskoj agenciji za telekomunikacije. Apple se žalio i na ovu odluku.

U Evropi Apple, takođe, mora preći na USB-C koji postaje zajednički standard punjenja nakon što je odluku izglasao Evropski parlament. Stoga će iPhone morati da dobije USB-C port do kraja 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније