Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

K. J. [ Fonet ]

01. 12. 2023. 16:29 >> 16:30

ISRAŽNI ORGANI

U posljednje tri godine porast hakovanja u Kini za skoro 30 odsto

Tokom prošle i ove godine kineski istražni organi obavili su istragu nad 2.430 slučajeva kompjuterskog hakovanja i u vezi sa ovim kriminalnim radnjama uhapsili 7.092 osumnjičene osobe, prenosi “Global tajms”.

Time je efektivno prekinut lanac kriminalnog hakovanja, ugrožavanja sigurnosti podataka i kompjuterskih mreža u zemlji, objavilo je danas Ministarstvo javne sigurnosti Kine.

Naglašava se da je u posljednje tri godine zloupotreba kompjutera i krađa ili kompromitovanje podataka u Kini poraslo za čitavih 27,7 odsto, kao i da se starosna granica počinitelja ove vrste kriminala smanjuje iz godine u godinu.

U ministarstvu navode da je čak bilo slučajeva gdje su uhapšeni i osnovci koji su stručno rukovali hakerskim softverima i ozbiljno dovodili u pitanje sigurnost na kompjuterskim mrežama.

Ministarstvo navodi da je čest primjer hakovanja vezan za starije modele telefona i da je prošlog septembra otkrivena grupa kriminalaca koja je kontrolisala 14,4 miliona ovakvih zastarjelih uređaja i onlajn krala novac od vlasnika tih telefona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније