Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

29. 02. 2024. 13:49 >> 13:49

ako ne dobiju otkupninu

Ruski hakeri oborili sajt suda: Prijete da će objaviti Trampova dokumenta

Hakerska grupa bazirana u Rusiji, odgovorna za uklanjanje sajtova okruga Fulton u Džordžiji, prijeti da će objaviti dokumente iz državnog sudskog sistema - uključujući i one u vezi sa krivičnim predmetom protiv Donalda Trampa - ukoliko ne dobije otkupninu.

U poruci objavljenoj onlajn u subotu na engleskom i ruskom jeziku, hakerska grupa pod nazivom LockBit rekla je da ukradeni dokumenti „sadrže mnogo zanimljivih stvari i sudske slučajeve Donalda Trampa koji bi mogli da utiču na predstojeće izbore u SAD“.

U početku, LockBit je odredio subotu, 2. mart, kao rok za plaćanje, prema izvještaču o sajber bezbjednosti Кristoferu Кrebsu, prenosi "Business Insider".

Od tada je taj rok pomjeren na 8:49 ujutro po istočnom vremenu (14:49 u CG) u četvrtak, 29. februara.

Nije jasno koliko novca grupa traži.

O zahtjevima hakerske grupe često se pregovara u četiri oka, rekao je Dan Šijapa, direktor proizvoda u kompaniji za sajber bezbjednost Arctic Wolf, prenosi ovaj medij.

FBI ih ugasio, oni se vratili poslije nekoliko dana
Čini se da je grupa, koju predvodi haker koji koristi pseudonim "LockBitSupp", ponovo postala operativna tokom vikenda, nakon akcije policije 20. februara.

Grupa agencija, uključujući FBI i Nacionalnu agenciju za kriminal Ujedinjenog Кraljevstva, uklonila je 34 servera i promijenila veb stranicu u seriji poruka u kojima hvale policijske akcije.

Istog dana, američko ministarstvo pravde podiglo je optužnicu koja optužuje dvojicu ruskih državljana da su umiješani u hakerske operacije grupe.

Do subote, LockBit se vratio.

Na novoj veb stranici grupa je objavila poruku u kojoj tvrdi da ima rezervne kopije dokumenata preuzetih sa veb stranice vlade okruga Fulton.

Takođe su ponovili svoj zahtjev za otkupninom.

„Glasaćemo za Trampa“
Oni su naveli da je FBI reagovao brzo jer bi curenje dokumenata u Trampovom krivičnom slučaju moglo da utiče na predsjedničke izbore 2024. Business Insider navodi da sudski dokumenti pokazuju da istraga FBI o LockBit-u i koordinacija sa međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona traju godinama.

LockBit je u toj istoj objavi svoj odnos sa FBI okarakterisao kao neku vrstu romantičnog rivalstva i obećao da će grupa hakovati više vladinih veb lokacija u budućnosti.

„Lično ćemo glasati za Trampa jer je situacija na granici sa Meksikom neka vrsta noćne more, Bajden treba da se povuče, on je marioneta“, navodi se u poruci.

LockBit radi sa trećim licima da hakuje kompanije i vladine agencije
LockBit-ove mete su brojne, navodi ovaj medij.

Od srijede je na svojoj veb stranici imao postavljene zahtjeve za otkupninom za 11 različitih kompanija, pored one za okrug Fulton.

Tokom godina, hakerska grupa je ciljala preko 2.000 žrtava i dobila preko 120 miliona dolara u novcu za otkup, prema Ministarstvu pravde SAD-a.

Njihove mete posljednjih godina uključuju Boring, Nacionalnu zdravstvenu službu Velike Britanije i Кraljevsku poštu i državnu Industrijsku i komercijalnu banku Кine, koja je u vlasništvu države.

Grupa ne radi uvijek sama, već razvija sofisticirane alate za hakovanje ransomware i iznajmljuje ih drugim hakerima.

Nije jasno koje druge organizacije možda rade sa LockBit-om na hakovanju u okrugu Fulton.

„LockBit dio ruskog sajber kriminala“
LockBit je u prošlosti tvrdio da je bio „potpuno apolitičan“, rekao je Oz Alaše, izvršni direktor i osnivač firme za sajber bezbjednost CybSafe.

Ali grupa je takođe duboko uključena u rusku sajber-kriminalnu scenu, rekao je Кrebs. Pošto radi sa toliko različitih filijala, njegove motive je teško razaznati, rekao je Alaše za Business Insider.

„Čak i kada bi motivi organizacije bili izvan finansijskog, isto se ne može reći za sve njene partnere i podružnice“, rekao je Alaše.

Alaše je rekao da LockBitove otvorenije političke poruke – kritika Bajdena i podrška Trampu – ne treba nužno shvatiti bukvalno.

„Uvijek je teško razaznati značenje poruka poput one koju je LockBit objavio u subotu. Da li je izjava o podršci Trampu autentična ili samo žele da dospiju u medije, ne znamo“, rekao je on.

Кompjuterski sistemi okruga Fulton su hakovani 27. januara, a pojedine usluge korisnicima nijesu bile dostupne nedjeljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније