Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

К.Р. [ Politika ]

02. 12. 2023. 21:10 >> 21:10

SAJBER BEZBJEDNOST

Hakeri povezani sa Iranom provalili u više organizacija u SAD

Hakeri povezani sa Iranom provalili su u više organizacija u SAD, saopštile su FBI, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbjednost (CISA) i izraelska Nacionalna sajber direkcija.

Nisu rekli koliko je organizacija hakovano, a napadnute institucije uključuju one za „proizvodnju energije, hrane, pića i zdravstvene zaštite”.

Stručnjaci za sajber bezbjednost kažu da, iako nema dokaza o iranskoj umiješanosti u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi, očekivali su da će iranski i propalestinski hakeri izvršiti sajber napade na Izrael i njegove saveznike.

Nije poznato da li su hakeri pokušali da prodru dublje u sajber mreže raznih organizacija.

U izvještaju agencija navodi se da pristup koji su dobili omogućio je „dublje sajber fizičke efekte na procese i opremu”.

Stručnjaci kažu da mnoga vodovodna preduzeća nisu posvetila dovoljno pažnje sajber bezbjednosti.

Agencije za bezbjednost tvrde da su hakeri, koji sebe nazivaju „Ciber Av3ngers”, povezani sa iranskom gardom islamske revolucije, koji su SAD proglasile stranom terorističkom organizacijom 2019. godine.

Ta ista grupa hakera je saopštila na društvenim mrežama 30. oktobra da je hakovala 10 stanica za prečišćavanje vode u Izraelu, iako nije jasno da li su zatvorili bilo koju.

Tri kongresmena iz Pensilvanije su u pismu zatražila od američkog Ministarstva pravde da sprovede istragu.

Amerikanci moraju znati da je njihova voda za piće i druga osnovna infrastruktura zaštićena od „protivnika SAD i terorističkih organizacija”, rekli su američki senatori Džon Feterman, Bob Kejsi i Kris Deluzio.

Bajdenova administracija pokušava da ojača sajber sigurnost kritične infrastrukture koja je više od 80 odsto u privatnom vlasništvu i nametnula je propise za sektore, uključujui elćektroprivrede, gasovode i nuklearna postrojenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније