Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

24. 04. 2015. 23:02 >> 22:55
1

25 GODINA OD LANSIRANJA

Najljepše fotografije sa teleskopa Habl

Američka svemirska agencija NASA je prije tačno 25 godina lansirala u svemir teleskop Habl, a od tada, on je napravio veliki broj nevjerovatnih fotografija zvijezda koje nikada ne bismo imali priliku da vidimo.

Na OVOM LINKU možete vidjeti 3D video turu novih fotografija teleskopa Habl, koje su izdvojili Space Telescope Science Institute, NASA i European Space Agency (Evropska svemirska agencija).

Astronaut i naučni saradnik u NASA-i, Džon Grunsfeld, poznat je po tome da je tri puta išao u svemir da bi popravio teleskop Habl, a fotografija Galaksije Tedpol (postavljena iznad) jedna je od njemu najdražih. Na njoj se prikazuje spiralna galaksija koja je imala susret sa patuljastom galaksijom i tako se stvorila zanimljiva struktura, a u "repu" koji je stvoren njihovim udarom formiraju se nove zvijezde.

"Sa Hablom možemo da vidimo univerzum u istoj rezoluciji kao sa našim očima. Na ovoj fotografiji možete da izaberete bilo koji dio i da od njega razradite naučno istraživanje. Zato sam rizikovao i svoj život popravljanjem ovog teleskopa, jer samo on može da nam pruži ovakav uvid u nešto što ne možemo vidjeti golim okom", rekao je Džon Grunsfeld.

Naučnica za teleskop Habl, Dženifer Vajman, rekla je da joj je omiljena fotografija ova postavljena iznad, na kojoj se vidi sazvježđe 3000 zvijezda poznato i kao Vesterlund 2.

"Ovo sazvježđe je oko dva miliona godina staro, što je za njih veoma mlado. I posjeduje u sebi neke od najsjajnijih, najvećih i najužarenijih zvijezda koje znamo", rekla je Dženifer.

Astronom Bred Vajtmor smatra da su Antene (fotogrrafija iznad) najbolji primjer spajanja galaksija. Možda najljepše fotografije koje je Habl ikada napravio su upravo prikazi spajanja galaksija. Za astronome, taki prizori su odlični za proučavanje formiranja zvijezda, a ono što ovu fotogfafiju čini prelijepom je spektar plavih i crvenih zvijezda koji se formiraju eksplozijom i ispuštanjem vodonika.

 

(Njujork Tajms/Blic)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније