Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 09. 2018. 23:45 >> 23:24

ZAGAĐENA MORA

Orke pred izumiranjem zbog opasnih hemikalija

Opasne i kancerogene hemikalije, kao što je polihlorirani bifenili (PBC), koje su neke zemlje prestale da koriste već prije 40 godina, i dalje nanose ozbiljnu štetu morskim životinjama, pogotovo kitovima ubicama koji su pred izumiranjem, javlja CNN.

Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu "Science", više od 50 odsto skupina orki prijeti izumiranje.

Najviše su ugrožene grupe koje žive na području Velike Britanije, Gibraltarskog moreuza, Brazila, Japana i Kalifornije, gdje je more najviše zagađeno, piše BBC.

Suprotno tome, one skupine orki, koje se nalaze u čistim i nezagađenim morima Arktika i Antarktika, mogle bi čak i povećati brojnost.

Najveći problem za kitove ubice koji žive u zagađenijim morima su polihlorirani bifenili (PBC) tj. otrovni kancerogeni hemijski spojevi koji su se koristili širom svijeta kao izolacijski i rashladni materijali u transformatorima i kondenzatorima, u proizvodnji električne opreme i slično.

Proizvodnja i uporaba PBC-a zabranjena je lokalno u Americi prije 40 godina, a međunarodno 2001. godine na Stokholmskoj konvenciji o postojanim organskim zagađivačima.

No, mnoge zemlje još uvijek upotrebljavaju PBC i smatra se da će upotreba ove hemikalije potpuno prestati tek negdje 2025, dodaje CNN.

Kitovi ubice veliki su lovci pa tokom svoje prehrane, hraneći se ribama, tuljanima i morskim psima, u svoj organizam unesu velike količine PBC-a koji su se nalazili u tijelima njihog plijena.

Hemikalije PBC štete imunološkom sastavu orki, ali i jajnicima ženki čime smanjuju njihovu reprodukciju i broj potomaka.

Iz tog razloga budućnost kitova ubica koji žive u zagađenim morima vrlo je mračna.

Na primjer, broj orki koji žive na zapadnoj obali Škotske spao je na samo osam jedinki, a one nijesu imale potomstvo već više od 20 godina.

"Ta skupina kitova ubica nestaće već tokom mog života", izjavio je Pol Džepson iz ustanove "Zoological Society of London" za BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније