Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ RTS ]

04. 08. 2022. 17:30 >> 17:26
1

DOBIO CIJENU

Koliko vrijedi Koloseum u Rimu?

Koloseum, legendarni spomenik genijalnosti i veličanstvenosti starog Rima, dobio je i svoju cijenu. U izvještaju koji su objavili finansijski konsultanti Kompanije Deloitte LLP, koja se nalazi u Velikoj Britaniji procijenjeno je da je "vrijednost ove društvene znamenitosti oko 77 milijardi eura".

U Italiji postoji izreka koja kaže da ukoliko prođete pored Koloseuma i ne okrenete se da pogledate ovaj legendarni spomenik, onaj ko hoda pored vas ima pravo da vas udari, jer se pored takve ljepote ne prolazi tek tako...

Koloseum se nalazi istočno od Rimskog foruma. U drevnom Rimu u njemu su se održavali spektakli za javnost, borbe gladijatora i životinja, simulacija bitaka, kao i neke od egzekucija tog vremena. Zdanje su konstruisali carevi Flavijevske dinastije, pa je poznat i kao Flavijev amfiteatar.

"Većina Italijana složilo se sa procenom vrijednosti Koloseuma", naveli su finansijski stručnjaci u izvještaju.

Dobijena cifra vrijednosti Flavijevog amfiteatra, koji se zvanično naziva Koloseum, nastala je na osnovu niza faktora (prihod od prodaje karata, kao i od rezultata ankete, sprovedene među italijanskim stanovništvom, koji su naveli koliko bi finansijskih sredstava uložili da očuvaju amfiteatar.

Više od 90 odsto, od ukupnog broja ispitanika napomenulo je da spomenik mora biti sačuvan "pod bilo kojim okolnostima", čak i ako bi to značilo da građani treba da plaćaju održavanje.

"Za vrijednu imovinu kao što je Koloseum, neophodno je da se pozovemo na dimenziju vrijednosti koja uključuje i materijalnu i nematerijalnu. U tom smislu, nematerijalna vrijednost Koloseuma može biti veća od vrijednosti koja se odnosi na ekonomsku korist koju može da ostvari", istakao je Marko Vulpijani, šef odjeljenja za procjenu u "Deloitte Central Mediterranean".

Koloseum je završen 80. godine prije nove ere i najveći je amfiteatar na svijetu. Privlači više od sedam miliona posjetilaca i donosi prihod od oko 1,39 milijardi eura na godišnjem nivou.

U izvještaju se navodi da Italija, koja ima veliki broj spomenika koji su uvršteni u Uneskovu kulturnu baštinu, može još bolje da ih iskoristi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније