Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1 ]

13. 11. 2023. 15:16 >> 15:16

U JUŽNOM BRAZILU

Najotrovnije ostrvo na Zemlji - prepuno zlatnih zmija

Nedaleko od obale južnog Brazila nalazi se ostrvo Kveimada Grande, poznato kao Ostrvo zmija. Ostrvo zmija prostire se na 43 hektara (106 ari), i dom je za između 2.000 i 4.000 izuzetno otrovnih zlatnih lancehead zmija (Bothrops insularis), koje mogu narasti do 70 cm, piše "Sience Focus".

Ostvo se nalazi na samo 30 kilometara od Sao Paula, i iz vazduha izgleda kao raj. Bogata šuma, stenovita obala i kristalno more. Ipak, na ostrvo ne smijete ni da kročite, jer, prema naučnicima, ne postoji mjesto na Zemlji sa većom koncentracijom zmija, prenosi Danas.rs.

Zmija je dobila ime po smeđo-žutoj boji kože i po glavi koja ima oblik roda Bothrops, zovu je i zlatna zmija.

Jedna je od najotrovnijih zmija na svijetu, mnogo je otrovnija od bilo kog pripadnika svoje vrste. Pretpostavlja se da je njen otrov tako snažan, da može da rastopi ljudsko meso i djeluje odmah.

Zmije su na ovom ostvu zarobljene prije otprilike 11.000 godina, na kraju posljednjeg ledenog doba, kada su porasli nivoi mora i odsjekle ih od kopna.

Na ostrvu ne žive sisari, pa zmije nemaju prirodne neprijatelje koji bi ograničili njihovu brojnost, ali imaju i veoma ograničen plijen.

S obzirom na malo kopnenih životinja za lov, zmije su postale specijalisti u hvatanju ptica koje posjećuju ostrvo tokom njihove godišnje seobe. Vjerovatno je zato i njihov otrov tako snažan, jer nemaju luksuz da im plijen pobjegne.

Otrov zlatne lancehead zmije djeluje brzo i izaziva niz užasnih simptoma, od zatajenja bubrega do unutrašnjeg krvarenja i propadanja tkiva. Međutim, ove smrtonosne osobine navele su neke istraživače da istraže upotrebu otrova u medicinske svrhe, kao što su liječenje srčanih bolesti i krvnih ugrušaka, a već se koristi u proizvodnji ljekova za snižavanje krvnog pritiska.

Simptomi trovanja uključuju oticanje i lokalizirovani bol, mučninu i povraćanje (krvi), krv u urinu, unutarašnje krvarenje, otkazivanje bubrega, krvarenje u mozgu i smrt.

Ostrvo je, možda očekivano, nenastanjeno, a brazilska mornarica zabranila je pristup posjetiocima. Izuzeci se prave samo za naučnike i istraživačke timove. Dozvola podrazumijeva da sa istraživačima ide i ljekar i da svi nose zaštitna odijela.

Ova vrsta zmija spada u ugrožene, a pristup je zabranjen, upravo time posjete ostrvu za neke ljude postaju još primaljivije. Zbog toga postoje i crno tržište za ture na ovo ostrvo. Pored toga, otrov ove zmije izuzetno je cijenjem na crnom tržištu, pa ostrvo često posjećuju krijumčari životinjama.

Na ostrvu je živjelo nekoliko hrabrih stanovnika početkom 1900-ih. Vodili su računa o svjetioniku, ali prema legendi, posljednje stanovnike, čitavu porodicu svjetioničara ubile su upravo zmije koje su u njihov dom ušle kroz prozor. Svjetionik je od tada automatizovan.

Druga strašna priča govori o ribaru čiji se čamac nasukao na obale ostrva. Dok je pokušavao da ubere banane, zmije su ga zaskočile s drveta. Dok je pokušavao da pobjegne do obale, navodno je ugrizen više od desetak puta.

Zlatne lancehead zmije preferiraju šumska područja gdje mogu loviti plijen. Neki procjenjuju da u šumama može biti čak jedna lancehead zmija po kvadratnom metru.

Naučnici kažu da se njihov broj smanjuje, usljed gubitka staništa, bolesti, ilegalnog lova.

Pored ove otrovnice, na ostrvu živi još jedna vrsta zmija. Riječ je o mnogo manjoj, neotrovnoj zmiji koja je poznata kao šumska pužolovka (Dipsas albifrons).

Dakle, ako se ikada nađete zaglavljeni na Ostrvu zmija, najbolje je izbjegavati šume i ostati na stjenovitoj obali, gdje je malo vjerovatno da ćete naići na zlatnu lancehead zmiju.

Ali ako se uputite u šumu, budite oprezni, jer su zmije svuda, i na tlu i u gustim krošnjama.

Otrov ove zmije može da ubije za manje od sata, iako je samo oko sedam odsto ujedenih ljudi umrlo, uglavnom zbog brze reakcije mornarice, koja uvijek patrolira oko ovog ostrva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније