Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J. [ Politika ]

08. 02. 2024. 09:17 >> 09:17
Čitaj mi:

simbol kanade

Još se uzgaja najstarija jabuka na svijetu

Smatra se da je jabuka mekintoš najstarija kultivisana sorta koja se uzgaja i danas. Ona je jedan od nacionalnih simbola Kanade, a otkrio ju je DŽon Mekintoš 1811. godine u voćnjaku na svojoj farmi u Ontariju, piše „Agroklub”.

Komercijalno je dostupna od osamdesetih godina 19. veka, a osim u Kanadi uzgaja se i na sjeveroistoku SAD. Kožica ove jabuke srednje veličine uglavnom je jarko crvena, ali često uključuje zelene i bijele površine. Meso je bijelo, hrskavo i oporog ukusa. Mekintoš je jedna od 10 najprodavanijih jabuka u Sjevernoj Americi. Raste u područjima koja imaju tople, sunčane dane i hladne noći. Vrlo je otporna na zimu, a može preživjeti zimske temperature do minus 34 stepeni Celzijusa.

DŽonov sin Alan zaslužan je za kalemljenje sorte otporne na zimske uslove. Do 1835. ih je gajio i prodavao na lokalnom tržištu kao i na sjeveroistoku Amerike da bi 1870. krenuo sa komercijalnom proizvodnjom pod imenom mekintroš crveni.

Portal navodi kako je izvorno stablo ove jabuke propalo 1906. nakon što ga je oštetio požar. Posljednje poznato, koje je kalemljeno od originalnog, osušilo se 2011., u njihovom voćnjaku u Ontariju. Njegov klon još i sada raste u okviru istorijskog muzeja u tom gradu.

Zanimljivo je da su po ovoj jabuci ime dobili kompjuteri „mekintoš”, a koje je razvila američka kompanija „Epl”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније