Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V.

08. 01. 2024. 18:00 >> 18:40
Čitaj mi:

U 79. GODINI

Preminuo Franc Bekenbauer: Odlazak Kajzera simbola njemačkog fudbala

Jedna od najvećih njemačkih i svjetskih fudbalskih legendi Franc Bekenbauer preminuo je u 79. godini.

Njemačka kao jedna od najvećih fudbalskih velesila u istoiji ima veliki broj mega zvijezda, fudbalera koji su mijenjali shvatanje fudbala kao igre, ali kada bi morao da se izdvoji jedan onda bi to definitivno bio Bekenbauer.

Nije lako bilo probiti se u to vrijeme kao odbrambeni fudbaler, ali Bekenbauer je toliko bio dobar pozadi, da je zavirjedio nadimak koji če da ga prati kroz cijelu fudbalsku karijeru, pa i poslije nje - Kajzer (u prevodu "car").

Rodio se u Minhenu, tek nepuna četiri mjeseca nakon kapitualcije Njemačke u Drugom svjetskom ratu 11. septembra 1945. godine.

Njegova karijera se usko veže za Bajern Minhen i kako je on rastao kao fudbaler, tako je i bavarski tim postajao sinonim za njemačku dominaciju i u domaćoj ligi i u evropskim okvirima.

Bekenbauer je debitovao 1964. godine kada je Bajern igrao sa hamburškim Sent Paulijem plejof utakmici za ulazak u Bundesligu.

Samo tri godine nakon toga stigla je prva titlua poslije rata, druga tada ukupno, i dominacija je počela.

Bekenbauer je sa Bajernom osvojio četiri titule prvaka Bundeslige, četiri nacionalna kupa, a najveća dominacija zabilježena je u periodu od 1973. do 1975. godine kada je sa Bajernom osvojio tri vezane titule Lige šampiona.

Osim toga osvojio je i Kup pobjednika kupova, kao i Intenracnionalni kup (pandan danas Svjetskom klupskom prvenstvu).

Nakon 14 sezona u Bajernu otišao je da igra za Njujork Kosmosom, mundijalističkim poduhvatom pravljenja super tima kako bi se popularizovao fudbal u USA.

Dovoljno je reći da je dijelio svlačionicu sa Peleom i Karlsom Albertom.

Iznenađujuće četiri godine je igrao za Kosmos, sve dok se nije vratio ponovo u Njemačku, ali ovog puta u Hamburg.

Sa HSV-om osvaja Bundesligu 1982. godine, prije nego što se ponovo vratio u SAD i odigrao posljendju sezonu kao fudbaler za Njujork Kosmos.

Kao reprezentativac Zapadne Njemačke ima osvojeno Evropsko prvenstvo 1972. godine, a samo dvije godine kasnije je osvjio i Mundijal.

Osim toga ima jedno drugo mjesto na SP u Engleskoj, jedno treće mjesto u Meksiku 1970 i drugo mjesto na Evropskom prvenstvu koje se igralo 1976. u Jugoslaviji (kada je Njemcima presudio čuveni češki reprezentativac Panenka).

Nakon igračke imao je više nego uspješnu trenersku karijeru.

Sa Njemačkom je osvojio ponovo Mundijal u Italiji 1990. godine, a kao trener Bajerna ima osvojenu jendu Bundesligu i jedan UEFA kup.

Vodio je i ekipu Marseja, doduše kao sportski direktor,  sa kojom je osvojio 1991. godine Francusku ligu 1, iako je ranije napustio funkciju uslijed nesuglasica sa upravom kluba.

Kao fudbaler počeo je karijeru kao vezni fudbaler, ali se brzo povukao u zadnju liniju i postao je moderna varijacija štopera vjerovatno i prvi libero u istoriji fudbala.

Dva puta je osvajao Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera planete, dva puta je bio drugi u glasanju, jednom treći.

Proglašen je 2002. godine za idealnih 11 fudbalera Svjetskih prvenstava svih vremena, ista takva nagrada mu je dodljena i za evropska prvesntva.

Godine 1990. bio je proglašen i za najboljeg trenera na svijetu.

Do kraja svog života smatran je sivom eminencijom Bajern Minhena i njemačkog fudbala.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније