Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

10. 04. 2024. 09:44 >> 10:23
Čitaj mi:

LIGA ŠAMPIONA

Noć emocija, isprepletane istorije i sudar učitelja i đaka

Nekada su bili saigrači na terenu, kada je jedan bio na zalasku igračke karijere, dok je drugi bio zvijezda u usponu čija je dominacija veznim redom i sigurnim pasovima tek počinjala.

Potom je stariji saigrač došao kao trener u Barselonu 2015. godine i zamolio mlađeg da ostane još jednu sezon u voljenom klubu.

Te godine, u berlinskom finalu Barselona se posljednji put popela na krov Evrope pošto je bila dominantna protiv Juventusa, a njih dvojica su zagrljeni stajali jedan pored drugoga.

Večeras će u Parizui prvi put jedan naspram drugog da stoje Luis Enrike i Ćavi Ernandes.

Gotovo da ne postoje dva kluba iz različitih zemalja da imaju više isprepletane istorije od PSŽ-a i Barselone.

Ronaldinjo, Lionel Mesi, Nejmar, Dani Alveš, Usman Dembele, Ludovik Žili, Tijago Mota, Maksvel, Zlatan Ibrahimović...samo su neka od imena koja su nosila dres oba kluba, nerjetko mijenjajući dresove u direktnim transferima.

Barselona je bila sinonim za lijep atraktivan fudbal, produkciju svjojih igrača, PSŽ je htio da bude Barselona.

I današnji duel dolazi u sijenci dva odlaska. Barselona igra sezonu sa upravo najavljenim odlaskom Ćavija sa klupe katalonskog kluba (iako ga mnogi mole da razmotri svoju odluku), dok sa druge strane PSŽ se sprema za period u kojem će da se oprosti od svog najboljeg fudbalera Kilijana Mbapea koji će, ovoga puta sigurno, promjeniti sredinu i pojačati Real Madrid kao slobodan igrač. A koji bi bolji "oproštajni poklon" bio za njega od pehara Lige šampiona, misije koja kod "Svetaca" može da se nazove i potraga za Svetim gralom, jer nekako svake sezone ostane nedostižna.

Parižani se našli u čuvenoj "grupi smrti", zajedno sa Dortmundom, Milanom i Njukaslom, i na kraju kao drugi prošli dalje.

Imali su malo sreće da se te pozicije dobiju baš Real Sosijedad koji su savladali oba puta u dvomeču i sad idu na Barselonu.

Domaću Ligu 1 su već osigurali sa deset sigurnih poena više od prvog pratioca Bresta, tako da posvećenost Ligi šampiona je i ove godine glavni prioritet. Zato može da im se progleda kroz prste remi na "Parku prinčeva" protiv Klermona.

Barselona sa druge strane od poraza protiv Viljareala 5:3, poslije kojeg je Ćavi i najavio svoj odlazak, ima niz od 11 utakmica bez poraza, u kojem spada i dvomeč sa Naplojem kojeg su bez većih problema izbacili iz daljeg takmičenja.

Upravo taj niz je bio poziv Ćaviju da ostane, a hoće li to da odradi ostaje da se vidi. Možda daleka faza Lige šampiona privoli legendu kluba da promjeni odluku.

PROPUŠTAJU MEČ:

Enrike sigurno ne računa na Aćrafa Hakimija koji zbog parnih kartona propušta meč.

Zbog povrede neće biti ni Kimpebea, Kurzave, Mukielea.

Ćavi neće moći da računa na Gavija i Alehandra Baldea, dok su Pedri i Kristijansen pod znakom pitanja.

DOSADAŠNJI MEČEVI:

PSŽ i Barselona su odirgali nekoliko kultnih mečeva u eliminacionoj fazi Lige šampiona.

Upravo je Luis Enrike bio na klupu Barselone kada su Katalonci napravili jedan od najvećih preokreta ikada u fudbalu. Nakon što su u prvom meču izgubili 4:0 na "Parku prinčeva", u revanšu su uspjeli da slave sa 6:1 tako što su dali tri gola u posljednjih sedam minuta. Prvo je Nejmar pogodio u 88. minutu, pa je bio precizan sa bijele tačke u 91. Tada je važio gol u gostima i sa 5:1 i dalje su "Sveci" išli dalje. Ali onda je na scenu stupio Serhi Roberto koji je u 95. pogodio za 6:1 i prolazak Barselone dalje (ispali već u idućoj fazi od Juventusa).

U sezoni 2020/21 PSŽ je servirao osvetu Barseloni već u prvom meču na Nou Kampu je Mbape bio nezaustavljiv, dao je tri gola a PSŽ je slavio 1:4, pa je revanš u Parizu bio samo stvar formalnosti.

Ostaće međutim zapisano da je to posljednja sezona Lionela Mesija u Barseloni i da je upravo nakon te sezone prešao u PSŽ (neslavan boravak u "Gradu svjetlosti", doduše).

Do sada ukupno gledano Barselona i PSŽ su se sastajali 12 puta i nevjerovatna je izjednačenost kada se pogledaju brojke.

Oba tima imaju po četiri pobjede, dok je četiri puta meč završen neriješeno. Čak je i gol razlika 24:23 u korist Barselone pokazuje izjednačenost dva tima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније