Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Игор Шћекић

25. 08. 2023. 08:39 >> 10:42

PREGLED SEZONE

Formula 1 se vraća, šampioni u misiji rušenja svih rekorda

Formula 1 se nakon mjesečne pauze ovog vikenda vraća trkom u Zanvortu. Imajući to u vidu, pravo je vrijeme da napravimo pregled najznačajnijih događaja u dosadašnjem toku sezone, koja može biti jedna od najdominatnijih ikada, sa mnogim oborenim rekordima.

Prošla sezona počastila nas je sjajnim uvodom u novu eru i velikom borbom Red Bula i Ferarija, barem u prvom dijelu sezone.

Onda je u Belgiji došla čuvena direktiva za ograničavanje poskakivanja TD39 koja je napravila veliki problem Ferarijevom konceptu tako da smo do kraja sezone gledali šou jednog čovjeka, na kraju šampiona - Maksa Verstapena. 

Nadali smo se da ćemo ove sezone gledati borbe kao u prvom dijelu prošle, sa još više izazivača za pobjede i na kraju titulu, međutim istina je da danas možemo pisati upravo suprotno.

AKTUELNI ŠAMPIONI U LIGI ZA SEBERed Bul i Verstapen nastavili su gdje su stali na kraju prošle sezone, samo je ovoga puta razlika u odnosu na najbliže izazivače značajno veća nego u bilo kojem trenutku prošle.

Još tokom predsezonskih testiranja moglo se naslutiti da u austrijskoj ekipi imaju barem korak prednosti u odnosu na rivale, ali se do kraja prve trke ispostavilo da je to više od koraka prednosti, značajno više.

Nakon 57 krugova na stazi u Bahreinu prednost nad prvim vozačem iz druge ekipe iznosila je skoro 40 sekundi, koliko je tada Fernando Alonso zaostajao. Istina, Šarl Lekler je bio na trećoj poziciji prije kvara i odustajanja, ali s obzirom na to koliko se Ferari mučio sa gumama kako je trka odmicala, nije sigurno da bi na kraju završio trku ispred Alonsa.

Kako su trke išle jedne za drugom tako je postajalo jasno da rezultati sa otvaranja sezone nisu nikakav izuzetak, već realno stanje. U kvalifikacijama Red Bul (tačnije Verstapen) nije toliko dominatan, desi se neko iznenađenje, kao Lekler u Azerbejdžanu i Hamilton u Mađarskoj. Kada dođe dan trke Red Bul nema konkurenciju, osim Kanade po čistom tempu na svim trkama su bili 20 i više sekundi ispred najbližeg konstruktorskog rivala, uz često i dosta umjerene završne faze trke kada je u pitanju agresivnost. 

Što se borbe za šampionsku titule tiče, tu borbe praktično i da nema. Počelo je zanimljivo, po dvije pobjede za Verstapena i Pereza, ali je onda Meksikanac počeo polako da popušta pod pritiskom, ređao je greške i nizom od pet trka gdje je startovao van top 10 ispisao sebe iz svake priče kada je u pitanju borba za šampionsku titulu.

Red Bul i Verstapen već su do sada oborili mnoge rekorde, a još više će biti u mogućnosti da obore do kraja sezone, nego time ćemo se baviti kasnije u tekstu.

ALONSO I DALjE MEĐU NAJBOLjIMAAston Martin i Fernando Alonso bili su prava senzacija na startu sezone i možda najljepša priča godine. Nakon teške prošle godine u Alpini, kada je više završavao trke u garaži nego na startnom ciljnom pravcu, Alonso se rado odazvao pozivu Lorensa Strola kome je bio potreban vozač nakon penzionisanja Sebastijana Fetela.

Ova odluka se ispostavila kao savršena za obje strane, te je Alonso nakon niza godina ponovo dočekao priliku da se bori na redovnom nivou za podijum. Na otvaranju sezone došao je do svog 99. podijuma u karijeri, uz možda i najljepše preticanje sezone nad Luisom Hamiltonom. Uslijedio je i 100. podium u Saudijskoj Arabiji, gdje je i vodio trku nakon sjajnog starta. 

Mogla se desiti i ta toliko čekana 33. pobjeda, upravo u Monaku, na jedinom mjestu u sezoni gdje je Red Bul bio u riziku da bude poražen.

Ipak, ekipa nije pokazala da je još na nivou da se bori za pobjede, nedovoljna hrabrost statega da se rano pređe na gume za kišu koštala je Alonsa da se barem nakon zamjene guma nađe ispred Verstapena na vodećoj poziciji. Obzirom na karakteristike staze u Monaku, vodeća pozicija ne bi bila teška za branjenje za vozača Alonsovog kalibra, čak i protiv Verstapena i Red Bula.

Alonso je i Kanadi bio odličan, druga pozicija i ne toliko veliki zaostatak za Verstapenom kada poredimo sa prethodnim trkama. Činilo se da Aston Martin napreduje, da se bliži trenutak kada će se još agresivnije boriti za pobjede. 

Međutim, nakon trke u Montrealu, upravo se suprotno desilo, ekipa je naglo počela da gubi formu i na ljetnju pauzu otišla je tek kao peta po tempu. Navodno je upravo nadogradnja iz Kanade odvela tim u pogrešnom smjeru, ostaje za vidjeti mogu li u Aston Martinu naći put koji bi ih vratio u borbu sa Red Bulom.

FERARI U KRIZI, MERCEDES SE JOŠ TRAŽINakon smjene Matije Binota zbog katastrofalnog drugog dijela sezone i niza grešaka u toku iste, na njegovo mjesto došao je Frederik Vaser, koji je navijačima Ferarija budio nadu da će doći do dugo željenih promjena. 

Već na prvoj trci, a kasnije i u nastavku sezone, jasno je bilo da promjena i ako ima, nije sigurno da li su na bolje. U Bahreinu su se kvalifikovali odmah iza Red Bula, ali trku nisu završili na podijumu, prije svega nakon kvara Šarla Leklera. Monačanin je imao katastrofalan start sezone, od prve tri trke nije završio dvije, a u Saudijskoj Arabiji morao je mijenjati komponente na bolidu i startovati sa kaznom.

Očigledno je da je sve ovo imalo uticaja na Leklera i da nije isti vozač kao u prošloj godini, što se vidi i u većim problemima da se izbori sa timskim kolegom Karlosom Sajncom. 

Na posljednjim trkama djeluje da postoje manji pomaci kod Ferarija, svakako su slični po tempu sa ostalim ekipama iza Red Bula, nekad i najbolji od ostalih, ali i dalje je problem organizacija i upravljanje samim trkama. Došlo je i do promjene bočnih strana na bolidu, označivši novi dizajnerski pravac, koji za sada još ne daje priliku za najviše domete.Mercedes i dalje nema rješenja za svoje probleme, konačno su odustali od svog koncepta sa minimalnim bočnim stranama i krenuli u sličan stil koji se nalazi na Red Bulu. Na početku sezone veliki šamar za nekada dominantnu ekipu bila je činjenica da ih je kupac njihovih motora preskočio tokom ljetnje pauze i da nisu bili najbrži tim sa Mercedesovim pogonom na gridu.

Aston Martin su uspjeli da sustignu i preteknu, ali baš kako su to uspjeli pojavio se Meklaren i ponovo zadao metu koju Mercedes mora juriti. Istina, bilo je vikenda kada su izgledali bolje od ostalih i najviše mučili Red Bul, prije svega u Australiji i skoro u Mađarskoj, kada je Luis Hamilton došao i do svoje 104. pol pozicije.

Sve ovo ipak ne može biti nešto što će zadovoljiti ključne ljude u Mercedesu, a možda najvažnije od svih, Luisa Hamiltona, koje teško da će željeti još dugo da muči bitku za podijume nakon godina dominacije. Tu je i Džordž Rasel, koji želi da se dokaže kao istinski rival za najviše domete, ali za njega ima vremena da čeka Mercedes, dok za sedmostrukog svjetskog šampiona baš i nema puno. U svakom slučaju "srebrne strijele" su pod pritiskom, drugi ih sustižu i pretiču, a oni od Red Bula sve dalje kako sezone odmiču. 

MEKLAREN NAPREDUJE, PJASTRI JE "PRAVA STVAR"Nakon katastrofalnog starta sezone, kada je u Bahreinu Noris završio trku na posljednjem mjestu sa dva kruga zaostatka, dok Pjastri nije ni stigao do cilja, činilo se da je Meklaren još jednu godinu bacio niz vjetar.

Ni u narednim trkama nije bilo mnogo bolje, izuzev u Australiji, kada su oba vozača došla do poena nakon haosa koji je uslijedio u finišu trke nakon restarta. Tek u Austriji izledalo je kao da je Meklaren na dobrom putu, Noris je završio kao četvrti i dao nade ekipi da nadogradnje funkcionišu.

Došao je i Silverston, prekretnica sezone za Meklaren. U kvalifikacijama borba sa Red Bulom, pol pozicija je izostala, ali su se Noris i Pjastri našli odmah iza Verstapena. Na startu trke Noris je preuzeo prvu poziciju i dobro se držao određeno vrijeme, dok nije uslijedilo neminovno preticanje Verstapena. Pjastriju je izostao plasman na podijum usljed nesrećno tempiranog vozila bezbjednosti, ali je Australijanac opravdao sva očekivanja koja su pred njim postavljanja prije dolaska u šampionat.

Duo Meklarena je sjajan bio i u Mađarskoj, Pjastri je ponovo pokazao da je odličan u borbama točak uz točak i da se ne plaši da pokaže zube Red Bulu. U Belgiji su izgledali takođe odlično, prije svega u kišnim uslovima, dok je tokom trke Noris imao problema da nađe ritam po suvom, a Pjastri je već u prvom krugu morao da završi nastup nakon kontakta sa Ferarijem.

Biće zanimljivo pratiti u nastavku sezone dalji razvoj Meklarena, da li mogu napraviti novi iskorak i ponovo se naći na pobjedničkom stepeniku podijuma kao 2021. Za ekipu će svakako biti najveći problem riješiti brzinu na pravcima, te će morati tražiti svoju šansu na više tehnički zahtjevnim stazama.

TIJESNO U DRUGOM DIJELU GRIDA, POVRATAK RIKARDANakon najnovijeg uspona Meklarena, najboljih pet timova se polako kristališu, što ostalima dosta otežava put do bodova. Ipak, tu se kao ekipa u najboljoj poziciji izdvaja Alpina, koja je tokom sezone znala da se bori sa Ferarijem, Astonom i Mercedesom. Ono što njima predstavlja najveći problem je pouzdanost i generalno loše vođenje na svim nivoima u organizaciji. Imaju dva kvalitetna vozača, došlo je do promjena u upravljačkim strukturama, ostaje da vidimo da li će konačno ekipa iz Francuske opravdati očekivanja koja se postavljaju pred jednu fabričku ekipu.

Vilijams je svakako pozitivno iznenađenje sezone, Aleks Albon izvlači maksimum iz tog bolida, i u nekoliko navrata u sezoni predstavljali su veliki problem i jačim ekipama, prije svega u Silverstonu. Legendarna ekipa će i u nastavku sezone imati sličan plan, iskoristiti kikseve rivala i na specifičnim stazama izazivati jače od sebe.

Dvojac korisnika Ferarijevih motora, Has i Alfa Romeo, nalaze su u promjenjivoj formi. Kod Američke ekipe bolje se pokazao Niko Hulkinberg, sjajan je bio posebno u kvalifikacijama, još se pamti drugo mjesto u Kanadi. Alfa Romeo zna da bjesne s vremena na vrijeme, ali djeluje da je ta ekipa mislima već u 2026. kada će postati fabrički tim Audija. Alfa Tauri se najviše mučio ove sezone, posebno Nik De Vris, koji je nakon niza loših rezultata zamijenjen sa fanovima omiljenim Danijelom Rikardom. Juki Cunoda izrasta u dosta ozbiljnog vozača, tako da Rikardo, kome je samopouzdanje poljuljano nakon dvije loše godine u Meklarenu, neće imati nimalo lak zadatak da se dokaže Red Bulu kao i dalje vrijedan mjesta u glavnoj ekipi.

DALjI TOK SEZONE

Najzanimljivije do kraja sezone za praćenje će biti upravo do kojeg nivoa dominacije mogu da stignu Red Bul i Verstapen. Već ovog vikenda može doći do novog rekorda, kada će Holanđanin imati priliku da izjednači rekord od devet uzastopnih pobjeda Sebastijana Fetela iz 2013. godine.Do kraja sezone ugroženi su rekordi za najviše pobjeda u sezoni, Verstapen ih je prošle godine imao 15, ove ima već 10 sa još toliko prilika za nove pobjede. Moći će da dođe i do najviše bodova u sezoni, prošlogodišnji rekord iznosi 454 poena, a  takođe još jedan rekord iz 2013. Sebastijana Fetela može biti oboren, najveća razlika u odnosu na najbližeg pratioca, Njemac je tada imao 155 bodova više od Fernanda Alonsa.

Ni ekipa Red Bula ne zaostaje kada su timski rekordi u pitanju. Već su oborili rekord Meklarena od 11. uzastopnih pobjeda iz 1988. godine, nakon Belgije austrijska ekipa se nalazi na 13. Mogao bi Red Bul takođe postati jedina ekipa u istoriji sa svim pobjedama u sezoni, to nije pošlo za rukom ni legendarnom Meklarenu sa Prostom i Senom baš te 1988, kada ih je Ferari spriječio u tome pobjedom na Monci. Ukoliko Red Bul stvarno pobijedi na narednih 10 trka i ostvari sve pobjede u sezoni, to bi ujedno značilo i izjednačenje sa Vilijamsom na 4. mjestu liste po pobjedama ikada u šampionatu, britanska ekipa ih ima 114.Da li će se u ovom nestvarnom poduhvatu svaki rekord u konačnici oboriti ostaje za vidjeti. Svakako treba pratiti da li postoji plan za zaustavljanje dominacije Red Bula u ekipama Ferarija, Mercedesa, Meklarena, pa možda i Aston Martina ako pronađu rješenje za svoje nadogradnje.

Treba vidjeti takođe kako će se preostale tri sprint trke pokazati. Promjena pravila za kvalifikovanje i promjenjivi uslovi u Austriji i Belgiji dali su nam puno više zabave nego što se moglo očekivati, ali ipak ovaj eksperiment i dalje ne djeluje kao nešto što  previše odgovara suštini Formule 1.

Prve odgovore kako će dalji tok sezone izledati upravo bi mogli da dobijemo ovog vikenda u Zanvortu, očekuju se kiša i promjenjivi vremenski uslovi, što bi moglo da dovede do iznenađenja na gridu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније