Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

31. 12. 2023. 09:44 >> 09:44

DRAMA U SARAMAKANDI

17. titula Karlsena

Magnus je uspio jos jednom. Vunderkind koji je sa 13 godina pobijedio Garija Kasparova, sa 23 postao šampion svijeta i jos četiri puta odbranio taj apsolutni naslov, neprikosnoveni rekorder po rejtingu na limitu 2900, osvojio je četvrti put "duplu krunu" u brzopoteznom šahu, nakon titule u rapidu sinoc je ponovo postao šampion svijeta u blicu (tri minuta za partiju plus dvije sekunde za svaki povučen potez).

Prava drama desila se u mjestu Samarakanda u Uzbekistanu. Prvenstvo je trajalo kratko a igralo se čak 21 kolo što je između ovakvih asova pravi masakr, Karlsen je krenuo odlično ali je prosao kroz jednu krizu koja je kulminirala porazom u 14.kolu od francuskog asa Vasijea, koji je njegov prijatelj i analitičar.

Poznaje ga izvrsno, ali razlog je bila mehanička igra Karlsena u otvaranju i jedan veliki previd, kasnije je rekao da je praktično zaspao za tablom nesvjestan što igra, jer dvije noći praktično nije spavao kao ni mnogi drugi igrači. Organizam dolazi tada do limita, ali izašao je da uhvati jedan krug po suncu, povratio osjećaj i napravio čudo, 6 pobjeda u posljednjih 6 kola, sve sami derbi mečevi!

U posljednjem 21.kolu pobijedio je crnim figurama čuvenog Levona Aronijana, naturalizovanog Amerikanca koji je pobjedom mogao da ga stigne na 15 bodova. Ovako Karlsen je sa 16 osvojio zlato, pola boda više od srebrnog Rusa Danila Dubova, koji je kažnjen sa pola boda zbog programiranog remija u 11.kolu sa zemljakom Nepomnjacijem, kada su ponavljali iste poteze skakačima da bi isforsirali remi. Bez te kazne Dubov bi isto imao 16 bodova i razigravao bi u taj brejku sa Karlsenom, gdje bi sigurno Norvežanin bio favorit, ali ostala je polemika.

Karlsen je imao raspravu sa Dubovom i rekao mu ono što i medijima, da misli da je kazna ispravna jer ne smije biti namještanja, kao što je ispravno i što ih nisu isključili sa prvenstva. Time je navukao bijes Rusa, uključujuci Nepomnjacija koji je bio njegov posljednji veliki rival za títulu šampiona svijeta, nakon sto je jedva preživio obračune sa još jednim Rusom Karjakinom i Karuanom. Ove godine Nepomnjaci je pao za krunu protiv misterioznog kineze Dinga Lirena, ne iskoristivši dobrovoljno povlačenje Karlsena, a i ovdje je bio do kraja pretendent za títulu.

Karlsen je ostao pri svom stavu i u velikom stilu osvojio zlato. Tenzija i polemike podsjetile su na rivalstvo njegovog zemljaka Kleba koji nije ni pričao s velikim rivalom Boljsunovim, kao ni Ustjugovom i ostalim Rusima u nordijskom skijanju, dešava se i u šahu koji se pretvara u matadorsku bitku, iako je etička dimenzija skroz drugačija.

Bronzu je uzeo još jedan Rus Artemijev sa 15 poena, onda Vasije 14.5 četvrti, pa Nepomnjaci, Aronijan u grupi sa 14 poena, a odličan deveti je bio Aleksandar Indjic iz Srbije sa 13.5, igrač koji je ovdje u Budvi donio Srbiji istorijsku pobjedu i evropsko zlato protiv Grčke.

Karlsen je na kraju rekao da je srećan ali i skroz iscrpljen, jer je potrošnja bila ogromna, nespavanje a adrenalin na 100%, i da nikad nije bio ovako umoran. On je i odustao od odbrane apsolutne krune u tako mladim godinama jer su ga ti dueli jedan na jedan potpuno trošili i kroz 6 mjeseci pripreme i kroz sam meč i analize igrajući sa istim rivalom. Što bi tek rekao za 48 partija u prvom okršaju Karpova i Kasparova koji je prekinut sa igračima na limitu psiho fizičkom.

Još jednom je pokazao svoju genijalnost i polivalentnost Karlsen, koji nam je ovdje pokazao i koliki je fudbalski fan, u jednom trenutku bio je i svjetski broj 1 u virtuelnoj igri FIFA Pro Menadžer, a stalno ga prate i polemike. Mnogi su pokušali da ga nadvise, tipovalo se da će francuski Iranac Alireza Firudza biti taj, i sam Karlsen ga je očekivao 2022, nakon sjajne 2021.godine, ali ne ide to lako. Prošle godine eksplodirao je slučaj sa 19-godisnjim Amerikancem Hansom Nimanom koji je na velikom turniru savladao Karlsena, a on ga javno optužio da je varao.

Niman je potom priznao da je varao u onlajn igri kad je imao 12 do 16 godina, jednom čak i u vrijeme kovida na onom pozivnom turniru koji je organizovao sam Karlsen, ali da nikad u životu nije varao preko table, "face to face". Samo 20 dana kasnije sreli su se u onlajn partiji, ali je nakon prvog poteza Karlsen ugasio internet. Nakon toga FIDE je objavila dosije sa dokazima o višestrukim varanjima Nimana, a Karlsen ga nazvao opasnim po šah. Niman je tuzio sudu njega i zemljaka Nakamuru zbog krevete, proces je kulminirao u junu, da bi u avgustu bio objavljen sporazum po kojem FIDE kaže da su odnosi izglađeni, da Niman može da se uključi u sve turnire, a da je Karlsen pristao da se sretne sa njim kad god žrijeb to odredi. Ali vidjećemo kad će to biti, jer Niman je proljetos dosegao svoj pik i 31.mjesto na svijetu a sad je u padu i tek 68-i.

U svakom slučaju, čekajuci i da se Kinez konačno pojavi pod svjetlima velikih turnira, Karlsen je i dalje apsolutni centar šahovskog univerzuma, a nakon svega što se desilo očekuje nas izuzetno burna 2024.godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније