Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

[ rtcg.me, tanjug.rs ]

05. 06. 2016. 18:17 >> 08:37
49

ISPISAO ISTORIJU

Đoković preokretom do prve titule u Parizu

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković osvojio je Rolan Garos, pošto je u finalu savladao Britanca Endija Mareja nakon preokreta 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. Đoković je tako prigrlio prvi trofej u Parizu i postao tek treći teniser u istoriji koji je osvojio četiri vezane titule na najvećim turnirima, a osmi ukupno sa kompletiranim grend slemom.

Đoković je povećao prednost u međusobnim duelima na 24-10, i upisao 13. trijumf u posljednjih 15 mečeva nad Britancem.

Đoković je brejkom otvorio meč, ali je to bilo sve od najboljeg tenisera svijeta u prvom setu. Marej je dobio tri vezana gema za 4:1, a potom rutinski zavšio posao za vođstvo u setovima 6:3.

Na početku drugog, Đoković je spasio brejk priliku, a potom furioznom igrom, uz dva brejka, stigao do izjednačenja u setovima 6:1.

 

Briljirao je Đoković i u trećem setu, opet je dva puta oduzeo servis rivalu i poveo sa 5:1, a onda lako priveo set kraju 6:2.

Đoković je brzo stigao do 2:0 u četvrtom setu, a onda novim brejkom poveo 5:2. Uslijedio je posljednji trzaj Britnaca, vratio je brejk, pa odservirao za 5:4.

Đoković se u 10. gemu konačno izborio sa pritiskom i nakon velike borbe "slomio" otpor rivala, iskoristivši treću meč loptu 6:4. 

Otvoreno prvenstvo Francuske igrano je za nagradni fond od 32 miliona eura, a Novaku će kao pobjedniku pripasti dva miliona evropskih novčanica.

Tok meča:

1. set

Đoković je odmah oduzeo servis Mareju i to bez izgubljenog poena. Britanac e, međutim, ekspresno uzvratio, pošto je iskoristio treću brejk loptu 1:1. Marej je furiozno odigrao treći gem, slavio bez izgubljenog poena za vođstvo 2:1. Treži vezani gem osvaja Marej, a drugi brejk 3:1.

Marej je potvrdio brejk i blizu je osvajanja prvog seta 4:1. Đoković je teškom mukom odbranio svoj servis i smanjio na 4:2. Maratonski gem pripao je Mareju, koji je sada na korak od prvog seta 5:2.

Đoković siguran, Marej servira za set 5:3. Škot je dobio prvi set 6:3. Kod 15:0 linijski arbitar je prilikom drugog servisa Mareja dosudio aut, a glavni ispravio tu odluku i odlučio da poen dodijeli Britancu, što mu je olakšalo put ka osvajanju gema i ujedno seta. 

2. set

Đoković je ponovo drhtao na svoj servis, spasio je brejk loptu i poveo 1:0. Trgao se najbolji teniser svijeta, iskoristio je drugu brejk loptu (dupla servis greška Mareja) i duplirao prednost 2:0. Đoković je lako potvrdio brejk, pošto je prepustio samo poen rivalu, hita ka izjednačenju u setovima 3:0.

Marej je spasio dvije brejk lopte i smanjio na 3:1. Đoković je bez problema odbranio svoj servis 4:1. Uhvatio je ritam Đoković, novi brejk za 5:1. Đoković ubjedljiv u sedmom gemu za izjednačenje u setovima 6:1 (1:1).

3. set

Zaprijetio je Đoković u uvodnom gemu, ali je Marej uspio da odbrani servis 1:0. Sada je Marej prijetio na servis Đokovića, ali najbolji teniser svijeta je imao više strpljenja i koncntracije i poravnao na 1:1. Đoković je realizovao drugu brejk loptu, čini se da je Marej mogao bolje da reaguje na mreži 2:1. Đoković je potvrdio brejk, iako je gubio 30:15, još jednom je pokazao veliku mentalnu snagu 3:1.

Novi brejk Đokovića, igra sve bolje kako meč odmiče 4:1. Spasio je Đoković brejk loptu i došao na korak od vođstva u setovima 5:1. Marej je smanjio na 5:2, Đoković servira za set. Uz dosta sreće je Đoković dobio osmi gem i poveo u setovima 6:2. Kod vođstva 40:30, sudija je dosudio aut, iako je lopta bila dobra...

4. set

Gotovo perfektna igra Đokovića u prvom gemu, odmah je oduzeo servis rivalu 1:0. Đoković je potvrdio brejk, prepustio je rivalu samo poen 2:0. Teškom mukom je Marej odbranio svoj servis i smanjio na 2:1. Furiozna igra Đokovića u četvrtom gemu za 3:1, nije prepustio Britnacu ni poen. Đoković je propustio brejk priliku, prethodno je imao i 30:15, Marej je ostao u životu 3:2.

Ponovo je Đoković osvojio gem bez izgubljenog poena 4:2. Čas tenisa je održao Đoković rivalu u sedmom gemu za novi brejk 5:2. Đoković na korak od ulaska u istoriju. Marej je vratio brejk i neizvjesnost 5:3. Prišao je Marej na 5:4, Đoković će opet servirati za titulu. Đoković je riješio još jedan dugačak gem i tako osvojio prvu titulu u Parizu 6:4.

Srpski teniser igra svoje četvrto finale u Parizu, drugo uzastopno, do kojeg je ove godine došao savladavši Lu Jen Ksuna, Stiva Darsisa, Aljaža Bedenea, Roberta Bautiste Aguta, Tomaša Berdiha i Dominika Tima.

Đoković bi u slučaju trijumfa ušao u istoriju kao osmi teniser koji je sakupio sva četiri gren slema, a tek treći igrač koji je vlasnik najvrijednijih trofeja u istom trenutku, poslije Dona Badža i Roda Lejvera.

Duel prvog i drugog reketa svijeta garantuje novi neizvjestan duel na šljaci, nakon što je Đoković u Madridu bio bolji početkom maja, a Marej mu se revanširao u Rimu sedam dana kasnije.

Ipak, Đoković ima znatno bolji međusobni skor 23:10, među kojima je dobio sva četiri finala na gren slemovima.

Đoković ističe da je veliki pritisak na njemu, ali da je ne želi da se zbog toga previše opterećuje.

"Očekivanja svih oko mene i ljudi koji me prate su ogromna. Svjestan sam toga, ali ne želim o tome da razmišljam i pričam više nego što već osjećam", rekao je Đoković.

Marej meč sa Đokovićem čeka sa puno samopouzdanja poslije pobjede u polufinalu nad braniocem trofeja Stanom Vavrinkom.

"Duel sa Đokovićem biće sjajan meč, obojica igramo izuzetno. Imali smo nekoliko sjajnih međusobnih borbi do sada i obojica imamo veliku želju da dođemo do prvog trofeja na Rolan Garosu. Pritisak je isti na obje strane", poručio je Marej.

Finale Otvorenog prvenstva Francuske između Novaka Đokovića i Endija Mareja počinje danas od 15 sati na stadionu "Filip Šatrije".

Pogledajte zanimljive činjenice ova dva tenisera u video najavi Portala RTCG:

Пратите нас на

Коментари49

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније