Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

06. 07. 2014. 19:07 >> 22:47
15

VELIKA BORBA U FINALU

Vimbldon: Druga titula Đokovića!

Srpski teniser Novak Đoković drugi put u karijeri osvojio je tutulu najprestižnijeg turnira na svijetu, savladavši u finalu sedmostrukog šampiona Rodžera Federera. Nakon velike borbe i pet setova Đoković je uspio da slavi rezultatom 6:7 (7-9), 6:4, 7:6 (7-4), 5:7, 6:4.

Nakon 2011. godine, Đoković je ponovo šampion Vimbldona. U 128. finalu nezvaničnog prvenstva svijeta vođen je pravi teniski rat, koji je trajao tri sata i 55 minuta!

U jednom od najboljih mečeva u 21. vijeku, Đoković je u prvom setu propustio dvije set lopte, u četvrtom meč loptu, ali je sve nadoknadio u finišu odlučujućeg seta za drugu titulu najprestižnijeg Gren slema.

 

Kada je ovako kvalitetan  meč u pitanju, statistika ne mora ništa da znači, današnji finalisti bili su dosta ujednačeni - novi šampion Vimbldona je meč završio sa 68 direktnih poena i 27 grešaka, dok je Švajcarac imao 75 vinera i 29 neiznuđenih grešaka. 

 

Današnji duel bio je njihov 35. međusobni, a sada Federer vodi sa 18:17 u pobjedama.

Đoković je osvojio svoj sedmi Gren Slem trofej, dok Federer nije uspio da osvoji svoju 18. titulu na najvećim turnirima.

Današnjim trijumfom, srpski teniser će se poslije 30 nedjelja vratiti na prvo mjesto ATP liste (zaradio 800 bodova), a Švajcarac će ponovo zauzeti četvrtu poziciju.

 

 

TOK MEČA:

1.SET

Prvi je "led" probio Đoković, ali je Federer u taj-brejku osvojio prvi set, u kojem nije bilo brejkova.

Srpski teniser bio je bliži da oduzme servis rivalu, dok Švajcarac nije došao do nijedne brejk lopte. Servis je odlično služio oba tenisera u tom dijelu igre, koji je morao da se odluči u "dodatnom gemu".

 

Nakon odlično odigranog prvog seta sa obje strane, u taj brejku su oba tenisera bili nervozna – Federera je počeo da "izdaje" servis, a Đoković je griješio u dugim poenima.

Ipak, Rodžer je došao do ranog vođstva od 3:0, ali Đoković se nije predavao, uspio je da se vrati, a onda je na 5:5 sjajnim riternom došao do set lopte.

Međutim, Federer je u narednom poenu uspio da pogodi samu liniju i iznenadi Đokovića, koji je zatim poveo i sa 7:6, stigao do druge set-lopte, ali tu je stao. Švajcarac je prvo "ispalio" dva neodbranjiva servisa, a zatim Đoković pravi grešku i Federer osvaja prvi set - 7:6 (8:6).

2.SET

Na početku prvog seta koa da smo gledali reprizu prethodnog taj-brejka - Đoković propustio i dvije velike prilike za brejk i da odmah stekne prednost u ovom setu.

 

Međutim, u trećem gemu došao je do brejka prednosti (Rodžer izgubio prvi servis gem na čitavom turniru), koju je, i pored velikog otpora Federera, čuvao do kraja seta za izjendačenje - 1:1.

Švajcarac je, zahvaljujući velikoj greški Đokovića u posljednjem gemu došao do brejk šanse, ali taj kiks nije poremetio prvog nosioca turnira, dobio je naredna tri poena i osvojio set - 6:4.

3. SET

U početnim gemovima trećeg seta nije bilo velikih uzbuđenja. Precizni servisi obilježili su taj dio igre, a prvu priliku za brejk imao je Đoković u 11. gemu, koju je izborio nevjerovatnim riternima i agresivnom igrom sa osnovne linije.

 

Iz nezgodne situacije Federera je još jednom izvukao servis kojim je pogodio liniju, a Đokovića nijesu obeshrabrile propuštene prilike, već je odservirao za taj brejk, a iz kojeg je ovog puta drugi reket svijeta izašao kao pobjednik.

Zanimljiv momenat dogodio se u šestom poenu, Đoković je osvojio poen za 4:2, a onda je uslijedila sporna sudijska odluka – Federerov forhend sudija je proglasio autom, ali čelendž je pokazao da je lopta za milimetar bila unutra, nakon čega je sudija Kiotavong dodijelio poen Švajcarcu, iako je Đoković bio na lopti.

Nije bilo mnogo protesta, već se Đoković koncentrisao na nastavak. Već u narednom poenu Federer promašuje lak forhend za 5:3, potom je poslao i slajs u aut, za 7:4 u tajbrejku i 2:1 u setovima za Đokovića.

4. SET

Četvrti set donio je pravu dramu. Đoković je zaigrao agresivno u želji da što prije dođe do pobjede, takva igra mu se isplatila, lagano je dolazio do brejk prilika, tri je propustio u prvom servis gemu Federera gemu, ali narednu priliku da povede 3:1 nije propustio.

Međutim, Federer je odmah uzvratio. Čitao je servise rivala i nekoliko puta je pogodio liniju. Došao je do dvije vezane brejk lopte, a već prvu je realizovao forhend dijagonalom.

 

Uz mnogo muke Đoković je stigao do novog brejka i vođstva od 5:2, činilo se da je tu meč odlučen, ostalo je samo da Đoković osdesrvira za meč, ali Federer se nije predavao, uspio je da ostane u igri za trofej, a potom vezao još tri gema (Đoković dva puta servirao za titulu).

I u tom setu servis je poslužio Federera kada mu je to bilo najpotrebnije. Đoković je poslije tri sata i tri minuta igre imao meč loptu, ali je as udarcem Švajcarac spriječio Srbina da stigne do trofeja.

5. SET

Odlučujući set počeo je dobro po Đokovića. Uz samo jedan izgubljen poen, Srbin je prekinuo seriju protivnika od pet uzastopno dobijenih gemova, a pri vođstvu 2:1 zatražio je medicinski tajm aut, zbog povrede desne noge.

 

Kako je set odmicao, pritisak je rastao, a prvi je popustio Đoković koji je greškom s osnovne linije "poklonio" brejk loptu Federeru pri rezultatu 3:3.

Ipak, naredni servis gem Federa bio je ujedno i posljednji na meču. Uz samo jedan izgubljen poen Đoković ponovo dolazi do prednosti (5:4) pa je Federer pod pritiskom morao da servira za ostanak u meču.

Đoković je odmah stigao do 30:0, a potom i do dvije meč lopte, odlučio je da bude agresivan, što mu se isplatilo - pobjeda i veliko slavlje srpskog tenisera.

Statistika 128. finala Vimbldona:

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније