Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

21. 08. 2023. 08:42 >> 08:43

ATRAKTIVNA PUTANjA

Lovćenske serpentine između planina i mora

Lovćenske serpentine ka Kotoru jednako su atraktivne ovih dana kao i prije stotinjak godina. Vjekovima unazad su inostrani turisti ostajali zapanjeni surovom ljepotom Lovćena, planine koja ponosno dominira prelijepim Bokokotorskim zalivom. Nacionalna bibioteka "Đurađ Crnojević" fotografijama i pričom podsjeća kako je to nekada izgledalo...

Krajem 19. vijeka, tačnije 1884. godine, na padinama Lovćena napravljen je put koji spaja Kotor i Njeguše, najpoznatije crnogorsko selo i rodno mjesto dinastije Petrović. Danas je taj put nadaleko poznat kao čuvene Lovćenske serpentine.

"Ovim putem neopaženo pređete iz tople, primorske klime i mirisa mora u hladnu i oštru zimu kontinentalne Crne Gore. Tako brojni putnici dođoše do Cetinja i dalje ka svojim odredištima a sa otvaranjem ovog puta, stigao je i uticaj raznih civilizacija, prvo do crnogorskog dvora a kasnije u ostatak Crne Gore", navode iz cetinjske bibioteke.

Podsjećaju da je jedan iz plejade Hrvata koji su dali nemjerljiv doprinos graditeljstvu i sveopštem napretku Crne Gore  Trogiranin dr Josip Šilović Slade.

Crnogorska Vlada i knjaz Nikola I Petrović tražili su odobrenje da u Crnu Goru dođe dr Josip Šilović Slade i kao vrhunski obrazovan i iskusan stručnjak pomogne Crnoj Gori na projektovanju urbanističkih i arhitektonskih planova i izgradnji putnih, lučkih, rezidencijalnih, kao i drugih objekata kulture i zdravstva. Tako je 1878. godine Josip Slade projektovao prvi kolski put u Crnoj Gori – od austrijske granice iznad Kotora, preko Njeguša do Cetinja, a zatim, 1884. godine put od Kotora do Cetinja sa čuvenih 25 lovćenskih serpentina.

“Jedan od najvećih građevinskih poduhvata u istoriji Crne Gore, danas je više turistička atrakcija nego saobraćajnica, i svjedoči o ljudskoj upornosti da, uz savršen sklad sa prirodom, spoje nespojivo i otvore crnogorske vrleti ka ostatku svijeta, nama na ponos, a svijetu na divljenje.”

Detalje iz Digitalne biblioteke možete pogledati OVDJE

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније