Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.L.B.

07. 02. 2024. 10:20 >> 10:20

VATRA ODNIJELA DOM MIRKOVIĆA

U očevinu uložio sve, sad mu treba pomoći

Vatra koja je zahvatila kuću Veliše Mirkovića poštedjela je samo zidove. Plamen koji je u nedjelju nakon ponoći izbio u domu tog Petnjičanina načinio je veliku materijalnu štetu. Prizor je bio dramatičan, ali na sreću niko nije povrijeđen.

Na saniranom zgarištu Velišu nijesmo zatekli. Poranio je sa ekipom električara u Berane, sa papirima pod ruku i brigom o svojoj daljoj sudbini.

Kraj kuće je njegov rođak Dragiša. I dalje, kaže, osjeća miris dima i vatrene stihije koju su pokušali da ugase.

"Oko jedan je počela da bukti vatra i on je pokušavao nešto da spasi, ali nije mogao ništa. I onda me je zvao i mi smo zvali vatrogasnu. Stigla je vatrogasna petnjička i beranska. Dvije cisterne bile su tu, pokušavali su, oni su ugasili da se ne proširi dalje na druge ove kuće. Ali nijesmo mogli da spasimo unutra ništa", kaže Dragiša.

Od unutrašnjosti i pokućstva nije ostalo ništa. Za Velišu je to ogroman gubitak. Kuću je gradio sa puno ljubavi koja ga je nakon 30 godina života u Novom Sadu vratila u rodni kraj. Uložio je sve što je imao za život na očevini. Sada mu treba pomoći.

"Treba samo da se solidarišemo, da se neka pomoć nešto čovjeku za sanaciju, da se što prije opravi nešto”

U opštini obećavaju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se spaljeno obnovi.

"Opština u ovakvim situacijama reaguje vrlo brzo. Najprije će naše službe stručno provjeriti da li objekt je za upotrebu, da li se može sanirati. Ako to ne bude onda ćemo sigurno tražiti novu lokaciju. Već ima dobrih najava da će rodbina i prijatelji pomoći. Naći ćemo prostor na kojem ćemo graditi novi objekat", kaže za TVCG predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

Zgarište su raskrčile ekipe službe zaštite i spašavanja i komunalnog preduzeća. Sada su na potezu humani ljudi.

"Ovo je velika šteta. Preko 50.000 eura je vrijednost objekta. Da situacija još bude teža, gospodin Mirković nije nigdje u radnom odnosu. Veoma je narušenog zdravlja, tako da će biti potrebna pomoć šire društvene zajednice. Evo, koristim priliku da pozovem sve ljude dobre volje da pomognu. Mi ćemo vrlo brzo formirati odbor za izgradnju ili adaptaciju porodične kuće za našeg sugrađanina. I naravno pozvaćemo pomoć sve dobre ljude, društveno odgovorne kompanije, našu dijasporu. Lokalno stanovništvo i vjerujem da ćemo kao i mnogo puta uspjeti da ovaj problem riješimo", kaže Agović.

Veliša Mirković utočište je pronašao kod rodbine. Ostao je bez kuće i stvari, ali sa nadom da će svoj dom obnoviti. Ukoliko se što prije krene u akciju, utoliko će i Mirkovićeva vjera u ljude i njihovu solidarnost biti opravdana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније