Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Autor: RTCG Portal ]

02. 07. 2021. 08:40 >> 09:43
18

STEVOVIĆ VJERUJE

Crnogorski jezik ima budućnost u Vojvodini

Crnogorski jezik polako izgrađuje svoje mjesto i ima budućnost u multikulturalnoj Vojvodini, a Smotra recitatora na crnogorskom jeziku u toj pokrajini svemu daje značajan doprinos, rekao je publicista i savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske partije Nenad Stevović.


On je u Jutarnjem programu TVCG ova smotra predstavlja jedinu manifestaciju na crnogorskom jeziku u obrazovnom i prosvjetnom sistemu Srbije.

"Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku je postala tradicionalna. Održava se već pet školskih godina, a ova peta po redu, zbog kovid krize, održana je u online formatu", pojasnio je Stevović.

Značaj smotre za crnogorsku zajednicu je, kaže, izuzetna budući da jezik predstavlja jedan od glavnih postulata u očuvanju kulture i identiteta jedne zajednice.

"Crnogorski jezik je u službenoj upotrebi u jednoj opštini, to je Opština Mali Iđoš. Ispunjeni su uslovi da bude i u službenoj upotrebi u Opštini Vrbas i nadam se da će ta lokalna uprava nakon 11 godina uvesti crnogorski jezik i u toj opštini", rekao je Stevović.

On je podsjetio da Fakultet za crnogorski jezik i književnost svim učesnicima smotre svake godine poklanja po knjigu iz crnogorske književnosti, dok je Prijestonica Cetinja sjajan domaćih za najbolje učesnike smotre.

"

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније