Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 09. 2015. 13:35 >> 14:21
6

VJEŽBA U BARU

Specijalci regiona u akciji kao jedan

Taktike specijalnih jedinica Crne Gore i kolega iz regiona su jako slične, a na zajedničkim vježbama se usvajaju i objedinjuju principi djelovanja u kriznim situacijama, kazao je za Portal RTCG komandir tima specijalnosti SAJ-a Crne Gore Marko Kalezić, povodom jučerašnje velike vježbe specijalaca iz zemlje i regiona, koja je održana u Baru.

Prema scenariju vježbe, koja je okupila pripadnike devet specijalnih jedinica iz bivše SFRJ, grupa od pet naoružanih migranata zauzela je feribot u Luci Bar, nakon što se neopaženo ukrcala. Pod prijetnjom oružjem, otmičari su zahtijevali od vlasti da obezbijede autobus kojim bi se grupa od 30 njihovih sunarodnika, koja se nalazila u blizini graničnog prelaza Sukobin, ukrcala na brod, kako bi nastavili put ka nekoj od zemalja EU. Nadležne institicuje brzo su preuzele incijativu, poslale pregovarače na lice mjesta, a za njima i Specijalnu antiterorističku jedinicu.

Oružjem protiv otmičara

"SAJ je formirao taktičku operativnu komandu, koja je prikupljala informacije od snaga bezbjednosti s lica mjesta", objasnio je Kalezić.

Ipak, usljed nerealnih zahtjeva otmičara, pregovori su propali, zbog čega komanda SAJ-a donosi odluku o nasilnom upadu na brod.

Takva akcija je izuzetno kompleksna, jer se izvodi istovremeno s nekoliko tačaka, istakao je Kalezić na naš Portal.

"Potrebno je odvojene segmente spojiti u jednu cjelinu tokom akcije, što je jako teško koordinisati, jer se napada iz vode, s plovila i iz vazduha", objasnio je.

Otmičara, koji je čuvao stražu u čamcu pored otetog broda, savladao je ronilac MUP-a, da bi, nakon toga, ostali timovi specijalaca u dva manja plovila prišli feribotu i ukracali se preko palube i pomoćnih vrata,

U isto vrijeme, iz helikoptera MUP-a se spustila još jedna antiteroristička grupa, koja je počela "čišćenje" broda. Drugi helikopter tipa "Gazela" Vojske Crne Gore, kružio je nad zauzetim brodom, pružajući vazdušnu podršku. Nemoćni pred združenim napadom specijalaca, otmičari su brzo savladani i privedeni.

 

 

Specijalci regiona kao jedan

Iako su u vježbi učestvovali pripadnici različitih specijalnih jedinica, to nije predstavljalo problem.

"Postupci tokom upada u brod su otprilike isti za sve jedinice, jako je bitan prepad, a detalji se prilagođavaju objektu, zavisno od njegove visine, dužine i slično", objasnio je za Portal RTCG jedan od pripadnika Žandarmerije Srbije koji je učestvovao na vježbi.

Komandir tima specijalista crnogorskog SAJ-a je istakao da se upravo zajedničke vježbe sprovode kako bi se usvojili i objedinili principi djelovanja svih jedinica regiona.

Posebno je važna činjenica da se nekoliko elemenata obuke specijalnih jedinica sinhronizuje, tako da se, na primjer, nakon ulaska u brod, primjenjuju metode kretanja i borbe u bliskom prostoru.

"Svi učesnici vježbe imaju, zbog duge i naporne obuke, veliko iskustvo. Ovdje je naša obaveza bila samo da to iskustvo pretočimo u ambijent u kome su se našli tokom vježbe", rekao je Kalezić.

Priznanja za učesnike

Gosti iz regiona su jako zadovoljni izvedenom simulacijom u Baru.

"Ovakva saradnja je jako korisna, kako za nas iz Srbije, tako i za ostale u okruženju - svi imamo neke vode, more ili međunarodne rijeke, na kojima se može desiti problem sličan onom koji smo sada zajednički rješavali", rekao je jedan od žandarma iz Srbije za Portal RTCG.

Učesnicima vježbe komandant SAJ-a Radosav Lješković uručio je plakete i zahvalnice, uz napomenu da su, osim gostiju iz devet specijalnih jedinica država regiona, učestvovali pripadnici MUP-a Crne Gore, Uprave policije, Vojske Crne Gore, "Barske plovidbe" i Agencije za pomorsku sigurnost.

"Realizacija vježbe je iziskivala i izdvajanje znatnih materijalnih sredstava, kao i angažovanje dijela državnih resursa", kazao je Lješković, zahvalivši se u ime SAJ-a resornom ministarstvu i svim državnim strukturama koje su pružile, kako je rekao, nesebičnu materijalnu i logističku podršku, bez koje realizacija vježbe ne bi bila moguća.

Na vježbi u Baru su bili prisutni ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, direktor Uprave policije Slavko Stojanović, policijski funkcioneri, kao i čelnici državnih službi zaduženih za bezbjednost plovidbe.

Tekst i foto: Filip Rakonjac

(Punu foto-gleriju možete pogledati ispod "povezanih vijesti")

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније