Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2015. 20:40 >> 21:38
1

STANKOVIĆ PORUČIO

"Ne osluškujemo šapate dnevne politike"

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kaže da nije povezan s bilo kojom političkom partijom, i dodaje da svoju funkciju vrši na osnovu zakona i Ustava. Ističe i da ne osluškuje šapate dnevne politike, bilo da je riječ o opoziciji ili vlasti. Stanković ističe da za tužilaštvo nema zaštićenih i nedodirljivih. Kaže i da hapšenja u Budvi nemaju nikakve veze sa očekivanom pozivnicom u NATO. Poručuje da će odgovarati svi oni, za koje se utvrdi, da su medijima dostavljali povjerljive informacije. Zadovoljan je radom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Stanković je, godinu nakon izbora na funkciju VDT-a, u emisiji "U centar" Televizije Crne Gore, kazao da nastoji da opravda povjerenje koje mu je dato izborom na tu funkciju.

"Ne osluškujemo šapate dnevne politike bilo opozicije ili vlasti, nego vršimo svoju funkciju po zakonu i Ustavu, koji ne prepoznaju niti imena niti prezimena, niti pripadnike pojedinih političkih partija, već samo počinioce krivičnih djela i na tom principu ćemo funkcionisati", kazao je Stanković.

On ističe da su odnosi sa sudstvom u okviru zakona, jer sud teba da sudi nezavisno. "Za preko 30 godina svog sudijskog rada nikada nijesam bio podložan uticaju, a nemam namjeru ni sada da se mijenjam. Nijesam imao direktnih, a ni indirektnih pokušaja uticaja na moj rad, ni kao sudija, ni sada kao tužilac", kazao je Stanković.

Na pitanje da li su osnovane sumnje u to što ga određeni krugovi povezuju sa SDP-om, Stanković kaže da se radi o neprimjerenim podmetanjima.

"Jer nijesam povezan s bilo kojom od političkih partija, svoju funkciju vršim na osnovu zakona i Ustava i samo mi je to vodilja", poručio je Stanković. On je kazao i da na njega nema uticaja iz izvršne vlasti.

Katnić dobar izbor

Kada je predlagao Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca vodio se, kaže Stanković, njegovim stručnim znanjem i rezultatima rada.

Navodi da je prije predlaganja provjerio sve informacije o Katnićevom navodnom ratnom angažmanu i utvrdio da se radi o časnom čovjeku iz pravosuđa Crne Gore. "Smatram da se i u ovom slučaju radilo o pokušaju njegove profesionalne diskreditacije", kazao je Stanković

Podsjeća da je Katnić 10 godina bio sudija Apelacionog suda.

"Na tu funkciju sigurno ne bi bio izabran da ima nečega iz njegove ratne prošlosti što ga diskredituje", naveo je Stanković i dodao da je više nego zadovoljan Katnićevim radom.

"Hapšenja nemaju veze sa pozivnicom"

Stanković ističe i da hapšenja u Budvi nemaju nikakve veze s očekivanom pozivnicom u NATO.

"To nema bilo kakve veze sa time, već samo s funkcijom koju obavlja VDT. I kada Crna Gora postane članica Alijanse tužilaštvo će da nastavi da radi na isti način", saopštio je Stanković.

Na pitanje da li je Svetozar Marović glavna meta hapšenja u Budvi, Stanković je odgovorio: "Mi ne crtamo mete niti poznajemo imena i prezimena već samo radimo po zakonu. Tužilaštvo ne prepoznaje ni partijsku, ni neku drugu pripadnost."

"Odgovaraće svi koji su medijima dostavljali informacije"

Stanković kaže i da će odgovarati svi oni, za koje se utvrdi, da su medijima dostavljali povjerljive informacije.

"Međutim, ne treba upirati unaprijed prstom u bilo koga", ističe Stanković.

Na pitanje kako je moguće da su samo TV Vijesti bile u posjedu informacije o hapšenju budvanskih funkcionera, Stanković je kazao da su tu informaciju imali i drugi mediji.

"Što se tiče tužilaštva nema privilegovanih i neprivilegovanih medija. Mi nudimo saradnju svim medijima bez izuzetka", kazao je Stanković.

On kaže i da tužilaštvo ne želi da bude dio medijskih podjela u Crnoj Gori.

Na pitanje kako je moguće da tužilaštvo pokrene postupak protiv direktora TV Pink M, Gorana Radenovića, Stanković je kazao da to nije postupak protiv medija.

On ističe da je u tom slučaju tužilaštvo bilo motivisano načelom "da su svi pred zakonom jednaki". Takođe, negirao je navode da je pokretanjem tog optužnog prijedloga tužilaštvo pokušalo da skrene pažnju sa slučajeva curenja informacija.

"Naprotiv, tolikim akcentom na to curenje informacija pokušava se skrenuti pažnja s rezultata koje tužilaštvo pokazuje", ističe Stanković.

Nije završen izviđaj u slučaju atentata na Đukanovića

Stanković je saopštio i da Specijalno tužilaštvo nije završilo izviđaj u slučaju planiranja atentata na premijera Mila Đukanovića iz perioda 2006 -2007.

"Specijalno tužilaštvo nije u tom slučaju završilo izviđaj, niti je sprovelo sve dokazne radnje", saopštio je Stanković.

On kaže i da je u tom slučaju upoznat sa navodima Vasilija Mijovića, bivšeg službenika ANB-a, da u interesu postupka ne može govoriti o tom predmetu. Nije saopštio ni da li u tom slučaju pored dosijea postoje i tajni audio zapisi.

Pravda je spora, ali dostižna

Stanković je, gostujući u emisiji "U centar", saopštio i da se nalazi na funkciji koja nije ni malo lagodna, to je dodaje i očekivao.

"Velika su očekivanja, traže se rezultati preko noći, ali takve rezultate nije moguće ostvariti ni u toj ni u drugim profesijama", naveo je Stanković.

On kaže da je bilo pokušaja diskreditovanja VDT-a, a kako dodaje ima ih i sada. "Potrebno je strpljenje i rezultati su došli, pravda je spora, ali dostižna", kaže Stanković.

"Mislim da je tužilaštvo kroz svoj rad steklo povjerenje javnosti", kaže Stanković i dodaje da nema zaštićenih i nedodirljivih.

Kaže da nastoji da tužilaštvo u svakom momentu zadrži samostalnost i da tužioci svoju dužnost vrše bez bilo čijeg pritiska i uticaja.

"Nastojim da opravdam povjerenje koje mi je dato izborom na ovu funkciju", poručio je Stanković.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније