Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2015. 08:27 >> 08:14
1

PROSTITUTKE U CG

Ne testiraju se na HIV

Svaka deseta prostitutka u Crnoj Gori koristi kondom prilikom pružanja seksualnih usluga, a 16 odsto njih upotrebljava zaštitu sa stalnim partnerom, što pokazuje na visok rizik od prenošenja polnih bolesti, među kojima je i infekcija HIV-a.

"Skoro 90 odsto prostitutki u Crnoj Gori ne zna na koji način se HIV može prenijeti, kao ni načine za prevenciju tog virusa", pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Rizično ponašanje i prevalencija HIV-a među seksualnim radnicama u Podgorici i drugim gradovima", koje je rađeno ove godine. 

Izvještaj Instituta, u koji je Dan imao uvid, pokazao je da je u ovoj godini od 209 ispitanica samo šest testirano na HIV, dok je polovina ispitanica ranije radila takva ispitivanja. 

"Od njih je jedna ispitanica imala HIV virus", pokazalo je istraživanje. 

Dalje se navodi da čak petina ispitanica insistira na seksualnim odnosima bez kondoma. Isto istraživanje pokazuje da 49 odsto ispitanica ne koristi kondom ni prilikom seksualnog odnosa sa osobama koje nijesu njihovi klijenti. 

Izvještaj pokazuje da 85 odsto seksualnih radnica koje su učestvovale u istraživanju imaju stalnog partnera. „Najveći broj prostitutki evidentiran je u Podgorici i Baru“, pokazalo je istraživanje. 

U izvještaju je navedeno da bi HIV infekcija mogla da se prenese relativno brzo među prostitukama, zbog njihovog rizičnog ponašanja i neodgovornog odnosa klijenata. Podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da je šest osoba umrlo od side u ovoj godini, što je tri puta više nego u 2014.

"Polno prenosiva bolest dijagnostifikovna je kod šest odsto ispitanica prilikom pregleda u zdravstvenim ustanovama", rezultati su istraživanja.

Prema podacima u izvještaju, čak 53 odsto ispitanica nema nikakvo formalno obrazovanje, dok njih 25 ima srednje i 15 odsto osnovno obrazovanje.

Iz NVO CAZAS saopštili su povodom 1. decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV-a da zabrinjava činjenica da za 2016. godinu nijesu izdvojena osnovna finansijska sredstva za nesmetani rad servisa i programa namijenjenih populacijama u najvećem riziku, uprkos činjenici da je Vlada u junu ove godine usvojila nacionalnu strategiju za AIDS za period 2015-2020. i akcioni plan za period 2015-2016. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније